Ga naar de inhoud

Winter eczeem behandelen – Waarom is eczeem erger in de winter?

  winter eczeem

  De winter is de slechtste tijd voor veel eczeem patiënten; dus, met de koude maanden die eraan komen, laten we eens kijken naar een aantal wintereczeem behandelingen die kunnen helpen.

  Winter eczeem behandelen

  Eczeem is een vreemde aandoening. Hoewel het sterk reageert op warmte en de mensen die er last van hebben over het algemeen warmer voelen, kan het in de warmere maanden minder losbarsten. De winter is de slechtste tijd voor veel mensen die aan eczeem lijden; dus, laten we eens kijken naar een aantal eczeem behandelingen die kunnen helpen in de winter.

  Als u of uw kind aan eczeem lijdt, dan zult u waarschijnlijk te maken krijgen met uitbarstingen in de koudere maanden.

  Volwassenen die nog nooit eerder last van eczeem gehad hebben, kunnen er ook in de winter plotseling last van krijgen. Dit artikel heeft een aantal geweldige eenvoudige tips voor iedereen.

  Wat is eczeem?

  Eczeem verwijst naar een aantal verschillende soorten huidaandoeningen die gekenmerkt worden door een rode, jeukende, droge huid. Het is een veelvoorkomend probleem dat ervoor zorgt dat de huid van de patiënt ontstoken raakt.

  De meest voorkomende vorm van eczeem is atopische dermatitis. Andere soorten zijn contactdermatitis, dyshidrotisch eczeem (voet- en handeczeem) en seborroïsche dermatitis.

  Het Eczeem is gewoonlijk geen chronische of blijvende aandoening waaraan u voortdurend lijdt, maar een aandoening die wordt gekenmerkt door periodes waarin de patiënt geen symptomen heeft, gevolgd door uitbarstingen.

  Enkele van de meest voorkomende symptomen van eczeem zijn:

  • Jeuk
  • Droge en schilferige huid
  • Roodheid en ontsteking
  • Blaren die vloeistof afgeven en die opdrogen tot een geelachtige korst.
  • Huidscheurtjes in de huid
  • Bloeden

  De jeuk en het algemene ongemak van eczeem zorgen ervoor dat de mensen die er last van hebben, zich krabben om te proberen verlichting te vinden, en dit krabben kan open wonden veroorzaken. De cyclus van jeuk en krabben voorkomt dat de huid de kans krijgt om te genezen en kan, als het erg slecht gaat, besmet raken.

  Een geïnfecteerde huid wordt gekenmerkt door gele korsten en vaak een onaangename geur. Als een wond geïnfecteerd is geraakt, dan moet u naar een dokter en krijgt u antibiotica voorgeschreven om dit op te lossen.

  Sommige mensen hebben last van ernstige symptomen en krijgen hevige uitbarstingen wanneer ze worden geactiveerd door bepaalde allergenen of oorzaken in het milieu. Sommige mensen zullen last hebben van eczeem als een langdurig chronisch probleem met aanhoudende symptomen.

  Wat veroorzaakt eczeem?

  Ondanks de verspreiding ervan, is er een heleboel over eczeem dat medische deskundigen niet weten. Het is onduidelijk waarom het zich precies ontwikkelt, en daarom is er op dit moment geen duidelijke preventie of genezing.

  Artsen geloven dat een aantal verschillende factoren samen eczeem veroorzaken, waaronder:

  • Genetische opmaak
  • Abnormaal functioneren van het immuunsysteem
  • Irriterende stoffen in het milieu
  • Activiteiten die uw huid gevoeliger kunnen maken
  • Defecten in de huid waardoor vocht kan ontsnappen

  Het kan zijn dat uw immuunsysteem in de baarmoeder niet voldoende gevormd is om uw huid de beschermende barrières te laten ontwikkelen die deze nodig heeft. Een andere medische theorie is dat het zich ontwikkelt wanneer uw immuunsysteem overactief is.

  Het gebeurt in principe omdat de huid niet de capaciteit heeft om zichzelf te hydrateren zoals het zou moeten en door de droogte en het scheuren van de huid komen er ziektekiemen binnen die de toestand erger maken.

  Lees ook:  Is thee slecht voor eczeem? Is het beter om koffie te drinken?

  Waarom is eczeem erger in de winter?

  Veel mensen kijken uit naar de winter en alle mooie dingen die daarbij horen. Open haarden, knuffelen met uw geliefde, warme chocolademelk en pluizige pantoffels – wat is er niet leuk aan?

  Als u last heeft van eczeem, kunt u echter bang zijn voor de winter, omdat dit het seizoen is waarin het het meeste leed kan veroorzaken voor mensen.

  Er zijn in principe drie redenen waarom eczeem in de winter erger is:

  • Droge lucht – of het nu koude windstoten buiten of warme droge lucht binnen is, winterlucht droogt uw huid nog meer uit dan al het geval is, waardoor het nog veel erger wordt.
  • Hevige temperatuursveranderingen – ernstige temperatuursveranderingen van koude buitenlucht naar warme, droge binnenlucht kunnen uitbarstingen veroorzaken en maken het moeilijk voor uw huid om zich aan te passen.
  • Dik inpakken – onszelf bedekken met kleding die niet ademt, stoffen die irriteren, stapels dekens enz. kan onze huid oververhitten en het eczeem erger maken.

  Warmte is een van de belangrijkste redenen waarom eczeem kan oplaaien.

  De huiduitslag zelf zorgt ervoor dat u zich erg warm voelt en mensen met eczeem zijn beter af met minder lagen kleding en meer blootstelling aan een koele bries en meer frisse lucht.

  Mensen met eczeem hebben van nature een dunne en droge huid, die het vocht niet goed vasthoudt. Warmte en warme, droge lucht zullen de zaken erger maken. In de winter maken oververhitting en uitdroging door centrale verwarming, elektrische dekens en blootstelling aan wollen kleding of dekens maken het allemaal moeilijker om met eczeem om te gaan in de koudere maanden.

  Winter Eczeem – waar moet je op letten?

  Er zijn een aantal punten waar u zelf op kunt letten als u of een familielid last heeft van eczeem in de winter. Hieronder bespreken wij deze punten in het kort.

  Warm water

  Zorg ervoor dat je douche of bad in de winter niet te warm is en dat je er niet te lang van geniet. Zowel de warmte als het vocht drogen uw huid uit, wat veruit het ergste is voor eczeem.

  Neem kortere, koelere douches en baden en probeer dagen over te slaan als dat mogelijk is voor je. Vermijd zeepproducten die uw huid van vocht onttrekken, en gebruik in plaats daarvan producten die vocht aanvullen, zoals kokosolie. Geitenmelkproducten kunnen ook nuttig zijn. Havermoutbaden zijn een geweldige manier om vocht in je huid vast te houden en vast te houden.

  Centrale verwarming

  De centrale verwarming leidt tot oververhitting en uitdroging van de huid in de winter, maar het roert ook stof en andere allergenen op die ook uitbarstingen kunnen veroorzaken.

  Elektrische dekens

  Omdat deze constant warm blijven, laten ze je lichaam niet toe om zijn temperatuur zelf te regelen. Deze zijn een enorme no-g0 voor mensen met eczeem.

  Handschoenen en andere wollen producten

  De eczeemhuid moet kunnen ademen, dus een opeenhoping van lagen in de winter is niet goed voor de huid. Wol is voor de meeste mensen een trigger en kan eczeem doen opkomen, dus de gebruikelijke gebreide handschoenen, mutsen en sjaals zijn voor mensen met deze aandoening niet geschikt.

  Als u handschoenen draagt om uw handen te beschermen, moeten ze nog steeds uw huid laten ademen en gemaakt zijn van huidvriendelijke en gevoelige materialen, zoals katoen. Een andere optie is het dragen van een zijden voering in uw handschoenen.

  Winter eczeem bij  kinderen en baby’s

  Het kan gemakkelijk zijn om onze kinderen en baby’s in de winter te veel kleding aan te doen – we willen niet dat ze het koud hebben of ziek worden!

  Lees ook:  Eczeem en Voeding - Kan Voedsel Eczeem Veroorzaken of Verergeren?

  Maar voor veel kinderen met eczeem zijn hun lijfje wat warmer dan dat van u, en ze hebben het niet zo koud. Mensen met eczeem zijn beter af met minder kleding, dus het is een les in acceptatie voor ouders om te stoppen met het toevoegen van extra vesten, dekens en sokken.

  Winterse eczeem behandelingen die echt werken

  Er gaan genoeg fabeltjes de ronde over wat allemaal wel niet helpt tegen eczeem. Maar aan fabeltjes heb je niks. Wat werkt nu echt?

  Hydrateren

  Na het vermijden van prikkels en krabben, is de volgende belangrijkste regel voor het leven met eczeem om gehydrateerd te blijven. Eczeem patiënten hebben een drogere huid dan gewoonlijk, waarbij al het vocht dat u op uw lichaam aanbrengt onmiddellijk lijkt te verdwijnen. Dit komt door een onevenwichtige balans in de bovenste laag, de huidbarrière, dus patiënten moeten enkele extra stappen nemen om deze huidlaag te versterken.

  In de winter moet u nog vaker hydrateren, in ieder geval dagelijks. U kunt ook uw milde vochtinbrengende crème inruilen voor een iets dikkere en zwaardere crème (ik gebruik deze Nivea ’s winters).

  Misschien vindt u het het gemakkelijkst om ’s nachts voor het slapen gaan dikkere vochtinbrengende crèmes aan te brengen en de werking ervan te verbeteren door het dragen van speciale eczeem sokken en handschoenen.

  Vochtinbrengende verzorging is een dagelijkse routine die moet worden volgehouden om de huid gezond te houden en eczeem binnen de perken te houden. U moet blijven hydrateren, of u nu een uitbarsting heeft of niet.

  Natte verbanden

  Nat verbandmateriaal lijkt een ouderwetse vorm van marteling in de winter, maar het werkt! De kleinste baby’s zijn in de winter beschermd en comfortabel in een vochtig verband, en het vermindert de ontsteking van de huiduitslag en helpt de uitbarsting te kalmeren. Dit soort behandeling zorgt voor onmiddellijke verlichting van de hitte, jeuk en ontsteking van het eczeem.

  Hoe brengt u een nat verband aan?

  • Breng eerst alle behandelingscrèmes aan die u zijn voorgeschreven.
  • Bedek de huid met een vettig kalmeringsmiddel.
  • Laat natte doeken of zwachtels weken in water en olie die geschikt zijn voor de gevoelige huid.
  • Wring de natte verbanden uit zodat ze niet druipen, wikkel ze dan rond het aangetaste gebied.
  • Natte verbanden kunnen worden aangebracht tot ze droog zijn, dus voor een paar uur. Eenmaal droog moeten ze worden verwijderd omdat droge verbanden juist weer irritatie kunnen veroorzaken.

  Maak de lucht schoon

  De hete droge lucht binnenshuis is een van je grootste vijanden in de winter, maar er zijn veel manieren waarop je dingen kunt verbeteren.

  Koop een luchtbevochtiger voor de belangrijkste kamers van je huis, zoals slaapkamer en woonkamer (ik heb zelf deze in de slaap- en woonkamer). Gebruik alleen gedestilleerd water in je luchtbevochtiger en vervang het water om de paar dagen. Maak de machine ook om de paar dagen schoon.

  Zoutlampen zijn ook een fantastische manier om eczeem te verminderen en de lucht te zuiveren, en geven een heerlijke kalmerende gloed af die het humeur van veel mensen ook verbetert.

  Houd de temperatuur in uw huis redelijk gelijkmatig, dat is niet te warm of te koud. Probeer de luchtvochtigheid rond de 50% te houden (ik meet dit met een digitale hygrometer van Medisana van 12 euro!).

  Als u een openhaard heeft, blijf dan uit de buurt van de rook (wat over het algemeen toch een goed advies is) en van directe stralingswarmte. Mensen met eczeem zijn over het algemeen beter af als ze iets verder van het vuur vandaan zitten.

  Lees ook:  Werkt Geitenmelk Tegen Eczeem? Fabeltje of Feit?

  Advies nodig om de juiste keuze voor een luchtbevochtiger voor eczeem te maken?

  Eczeem Diëten en supplementen om te nemen

  Als je in de winter extra last hebt van eczeem is het goed de onderstaande voedingsstoffen in grotere hoeveelheden in te nemen. Lees ook ons volledige artikel over supplementen voor eczeem.

  Water

  Drink in de winter veel water om uw huid gehydrateerd te houden. Als je in dit seizoen naar warme dranken zoals koffie en rode wijn neigt, heb je nog meer behoefte aan extra hydratatie, omdat deze dranken je lichaam van water ontdoen. Met name koffie is hier een boosdoener!

  Kruidenthee of vers geperste sappen, vooral die met veel groenten zoals spinazie, wortel en selderij, zijn ook ’s winters op hun plaats. Soepen en bouillons op waterbasis zijn ook goed.

  Gemberthee

  Het dagelijks drinken van gemberthee kan uw immuunsysteem stimuleren en de effecten van eczeem verminderen en uw huid versterken. Voeg een lepel honing toe voor wat extra antioxidanten.

  Vitamine C

  Vitamine C (wie heeft er niet een pot vitamine C van Roter thuis staan?) heeft antioxiderende eigenschappen, dus het helpt het lichaam om ziekten en aandoeningen te bestrijden, waardoor het immuunsysteem tot volle capaciteit wordt versterkt. Dit helpt bij de bestrijding van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en kan ook de bloeddruk verlagen en de productie van witte bloedcellen stimuleren. Ik ga in een ander artikel verder in op alle voordelen van vitamine C voor mensen met eczeem.

  Vitamine E

  Vitamine E kan worden genomen als een aanvulling of plaatselijk worden aangebracht, maar is ook een prima basisingrediënt voor vochtinbrengers of badoliën. Ik neem zelf standaard een multivitamine van Davitamon het hele jaar door.

  Vitamine D

  Vitamine D-supplementen of het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D kan helpen, zoals kabeljauw, zalm en eieren. Studies hebben aangetoond dat vitamine D-supplementen de symptomen van wintereczeem bij kinderen kunnen verminderen. Lees hier meer over vitamine D en eczeem.

  Omega-3 vetzuren

  Omega-3 supplementen helpen het lichaam op allerlei manieren, waarvan één in de huidverzorging. Kies voor fish oil of het eten van vette vis zoals zalm en tonijn.

  Handige tips voor winter eczeem

  • Draag minder kleding of draag laagjes om het makkelijker te maken om je kleding aan te passen als je oververhit raakt. Bij kinderen is het vaak beter om ze in minder aan te doen dan je denkt dat nodig is.
  • Houd de centrale verwarming zo laag mogelijk.
  • Ga in de wintermaanden naar buiten de frisse lucht in, want dat is heerlijk voor je huid.
  • Gebruik geen elektrische dekens. Gebruik ook geen wollen dekens en leg baby’s en kinderen niet op schapenvachtdekens. Katoenen dekens zijn ideaal en kunnen gemakkelijker op en af geschoven worden als dat nodig is.
  • Gebruik tijdens het wassen geen heet water en geniet ook niet te lang van een bad.
  • Houd je huis schoon en stofvrij en stofzuig je huis vrij van stof en haar van huisdieren (lees onze tips voor huisdieren voor mensen met eczeem). Gebruik bij het afstoffen een vochtige doek om het stof te verzamelen en niet door de lucht te verspreiden.
  • Hydrateer elke dag, zelfs twee tot drie keer per dag, om eczeem tegen te gaan.

  Als laatste

  Het maakt niet uit waar u woont en welke tijd van het jaar het is, u moet snel reageren wanneer het weer verandert.