Ga naar de inhoud

Wat is seborroïsche dermatitis / hoofdhuid eczeem?

  vraag over eczeem

  Wat is seborroïsche dermatitis? Deze medische term betekend in het Nederlands: hoofdhuid eczeem. In deze blog wil ik kort ingaan op de vraag: wat is hoofdhuid eczeem?

  Hoofdhuid eczeem is een chronisch, goedaardige huidaandoening. Deze eczeem is niet besmettelijk. Wanneer je last hebt van hoofdhuid eczeem zie je rode plekken en gele vettige schilfers. Ook heb je last van jeuk. Naar schatting heeft tenminste 5% van de bevolking last van seborroïsche dermatitis.

  Het komt voor op plekken waar je veel talgklieren hebt. Bij haargrenzen, wenkbrauwen, in plooien naast de neus en achter de oren. Maar seborroïsche dermatitis kan ook op de rest van je lichaam voor komen. Het zit dan vooral in huidplooien.

  Roos wordt gezien als een lichte vorm van seborroïsche eczeem.

  Hoe krijg je hoofdhuid eczeem?

  Hoofdhuid eczeem zit op plekken waar veel talgklieren zitten. In het talg zitten verzadigde en onverzadigde vetten. Bij mensen met hoofdhuid eczeem zit er veel meer onverzadigde vetzuren in het talg. Dit is irriterend voor je huid. Hierdoor gaat je huid schilferen. De roodheid ontstaat door een ontstekingsreactie van je lichaam.

  Er zit ook de gist “Pityrosporum ovale” op je huid. Dit is normaal. Maar wanneer er te veel van deze gist op je huid zit, gaat je huid een ontstekingsreactie geven. Deze gist scheidt toxines af, hierdoor word je huid rood.

  Het wordt verergerd als je veel stress of spanning hebt. Ook hebben kou, droge lucht zoals van airco’s, zeep en het dragen van mutsen of petten negatieve gevolgen.

  Lees ook:  Welke soorten eczeem zijn er en hoe herken je ze?

  Hoe kun je dit behandelen?

  Gebruik geen zeep of shampoo die je huid irriteren. Ga op zoek naar hypoallergene producten (je kunt hier lezen welke producten ik zelf gebruik en waarom). Hier zit minder allergeen in. Dus minder huidirritatie. Droog jezelf na het douchen goed af. Besteed extra aandacht aan de huidplooien.

  De huisarts kan verschillende middelen voorschrijven. Zoals zalf en lotions voor de huid. Tabletten om de gisten van binnen uit te bestrijden of lichttherapie.

  Hoofdhuid eczeem bij baby’s

  Hoofdhuid eczeem komt ook voor bij baby’s. Je kent dit misschien wel als “Berg”. Het komt bij baby’s vaak voor op het hoofd, maar soms ook in huidplooien en onder de luier. Meestal hebben ze er niet of weinig last van. Soms wordt het verward met atopisch eczeem of luier eczeem.

  Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak. Er wordt gedacht dat het door Candida-gist komt, in ontlasting op de huid. Deze gist ontstaat door verandering van voeding of darminfecties. Erfelijkheid kan een rol spelen. Een andere theorie is een verstoorde functie van de talgklieren, net zoals bij volwassenen.

  Heeft je baby hier last van? Zorg ervoor dat de huidplooien goed droog zijn na het badderen. Wissel regelmatig de luier. Ook luchten van de huid helpt goed. De huisarts kan bij erge klachten medicijnen geven. Vaak is de hoofdhuid eczeem bij baby’s na 3 maanden weer verdwenen.