Ga naar de inhoud

Wat is het Beste Klimaat voor Mensen met Eczeem?

  Het perfecte klimaat voor mensen met eczeem

  Veel mensen met eczeem herkennen het wel: wanneer het weer omslaat, merk je ook een omslag in je huid.

  Het klimaat heeft een grote invloed op de huid, vooral als je eczeem hebt. Verschillende klimaten hebben een verschillend effect op de huid. Er is dus ook een duidelijke correlatie tussen klimaat en eczeem.

  Maar wat is nou het perfecte klimaat voor een huid met eczeem? In dit artikel lees je over de effecten die de aspecten van verschillende klimaten kunnen hebben op de eczeemhuid en kom je erachter welk klimaat het beste is voor mensen met eczeem.

  Het effect van klimaat op de huid

  Klimaat heeft een groot effect op iedere huid. Bijna iedereen merkt bijvoorbeeld wel een verschil tussen zijn of haar huid in de zomer en winter, of op vakantie en thuis. Maar mensen met eczeem merken de effecten van verschillende klimaatomstandigheden nog beter. Dit komt omdat de huid zonder eczeem als een barrière werkt die beschermd tegen invloeden van buitenaf. De huid met eczeem doet dit niet goed, waardoor deze huid die invloeden sneller merkt en hij eerder geïrriteerd raakt.

  Verschillende factoren van een klimaat, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, het seizoen en het weer kunnen voor verschillende effecten op de huid zorgen. Daarnaast kunnen allergieën ervoor zorgen dat de eczeem zelf ook erger wordt, bijvoorbeeld door pollen.

  Het effect van het klimaat is echter bij iedere persoon, ook bij mensen met eczeem, anders.

  Lees ook:  Huisdieren voor Mensen met Eczeem en Allergie - Kan dat?

  Temperatuur en eczeem

  Temperatuur kan erg veel effect hebben op de huid met eczeem. Het kan eigenlijk beide kanten op. Bij warm weer gaat de huid zweten, waardoor hij hydratatie verliest en de huid droger wordt. Dit zorgt vervolgens voor meer jeuk. Bovendien kan het zout dat op de huid achter blijft na het zweten de huid nog verder uitdrogen.

  Een groot pluspunt aan warm weer is dat de zon vaak schijnt wanneer het warm is. De zon is erg goed voor de eczeemhuid.

  Bij koud weer en eczeem wordt de huid echter ook erg snel droog. De koude temperatuur droogt van nature je huid uit, waardoor je last krijgt van een droge, schilferige en jeukende huid. Het is daarom belangrijk om in de winter goed te hydrateren. Lees hier onze tips voor omgaan met eczeem in de winter.

  Ook plotselinge veranderingen in de temperatuur kunnen een erg vervelend effect hebben op de huid met eczeem. De beste temperatuur voor de eczeemhuid is dus over het algemeen een gematigde temperatuur, niet te warm en niet te koud.

  De zon en eczeem

  De zon wordt al lang gebruikt als hulpmiddel voor eczeem, denk bijvoorbeeld aan lichttherapie. Teveel zon is alleen nooit goed, al helemaal niet voor mensen met eczeem.

  Uv-straling kan erg slecht zijn voor de huid en is de grootste veroorzaker van huidkanker. Ook kan een verbande huid heel erg geïrriteerd raken en eczeem verergeren. Het is dus erg belangrijk om jezelf goed voor Uv-straling te beschermen met een (niet irriterende) zonnebrandcrème.

  Probeer ook niet volop in de zon te komen tussen 11:00 en 15:00, dan is het zonlicht namelijk het felste en dus het meest schadelijk. De zon heeft in mildere mate echter wel een helend effect op de eczeemhuid. Wetenschappers weten niet precies waarom, maar het vermoeden is dat het maken heeft met de aanmaak van vitamine D door blootstelling aan de zon.

  Lees ook:  Eczeem en Slapen - 7 Tips voor een Betere Nachtrust

  Het perfecte klimaat voor de eczeemhuid heeft dus zon, maar vergeet niet om jezelf goed te beschermen.

  Luchtvochtigheid en eczeem

  De luchtvochtigheid van een klimaat heeft veel invloed op de huid met eczeem. De meeste mensen met eczeem hebben baad bij een redelijk hoge luchtvochtigheid, omdat de huid hierdoor minder vocht verliest en dus minder droog is.

  Zweet verdampt minder snel door het hoge vochtgehalte in de lucht en blijft dus op de huid liggen, wat zorgt voor een gehydrateerde huid.

  Een te hoge luchtvochtigheid kan er daarentegen voor zorgen dat het moeilijk wordt om af te koelen. Daardoor raak je sneller oververhit en krijg je sneller hitte uitslag. Het is daarom belangrijk om in klimaten met een hoge luchtvochtigheid te letten op wat voor kleding je aanhebt. Losse, luchtige, katoenen kleding zal ervoor zorgen dat je zo min mogelijk zweet en plakt ook niet snel aan de huid.

  Een erg lage luchtvochtigheid is nooit fijn bij eczeem, aangezien de huid dan door de droge lucht erg snel uitdroogt. Hierdoor raakt de huid geïrriteerd en krijg je schilfers en jeuk. Het kan hierbij helpen om een luchtbevochtiger neer te zetten in huis, die de lucht vochtiger maakt. Een gematigde tot semi-hoge luchtvochtigheid is dus het beste voor een huid met eczeem.

  Seizoenen en eczeem

  Een ander aspect van een klimaat zijn natuurlijk seizoenen. In het ene land is er veel verschil tussen de seizoenen, in het andere helemaal niet.

  Zoals al eerder genoemd, kan de plotselinge omslag van temperatuur een negatief effect hebben op de eczeemhuid. Mensen met eczeem merken dit vaak tijdens de wisselingen van seizoenen.

  Lees ook:  Ligt de Oorzaak van je Eczeem bij Bepaalde Voedingsmiddelen? Zo kom je er Achter!

  Het perfecte seizoen voor mensen met een eczeemhuid is over het algemeen de herfst. Het is dan nog niet heel koud, de lucht is nog niet droog, er is nog redelijk wat zon en er hangen geen pollen in de lucht.

  De lente is qua temperatuur, zon en luchtvochtigheid ook goed voor de eczeemhuid, alleen zorgen de pollen die dan in de lucht hangen vaak voor allergische reacties en dus eczeem. Het perfecte klimaat voor eczeem heeft dus gematigde seizoenen waarvan de overgangen niet te extreem zijn, zonder pollen.

  Dat het klimaat veel effect heeft op de huid met eczeem weten we nu. Maar wat is nou het perfecte klimaat voor de eczeemhuid?

  Samengevat heeft het perfecte klimaat een gematigde temperatuur met zon, een gematigde tot semi-hoge luchtvochtigheid en gematigde seizoenen zonder extreme overgangen. Nu weet je in ieder geval waarnaar je moet zoeken wanneer je je volgende vakantie boekt!