Ga naar de inhoud

Wat is dyshidrotisch eczeem (blaasjeseczeem)?

  vraag over eczeem

  Je hebt er ongetwijfeld van gehoord, eczeem. Maar wat is het nu eigenlijk? Eczeem is een huidaandoening die niet besmettelijk is. De Latijnse naam voor Eczeem is dermatitis. De kenmerken van eczeem zijn een rode jeukende huid. Het is een droog oppervlakte en sommige vormen kunnen blaasjes op de huid veroorzaken.

  Er zijn veel soorten eczeem die allen licht van elkaar afwijken. De meeste vormen worden veroorzaakt door een allergische reactie. Maar er zijn ook soorten die het symptoom zijn van een andere aandoening.

  Wat ik je met zekerheid kan vertellen is dat het ontzettend vervelend is als je er mee te maken krijgt.

  Wat is dyshidrotisch eczeem ofwel wat is blaasjeseczeem

  Helaas kan ik je vertellen dat ik, net als veel andere Nederlanders, ook last heb van eczeem. Ik heb dyshidrotisch eczeem ook wel blaasjeseczeem genoemd. En ik hoor je al denken”, vervelend dat je dat hebt, maar wat is dyshidrotisch eczeem ofwel, wat is blaasjeseczeem”. En die vraag krijg ik vaker. Dus ik zal het je uitleggen.

  Ik zal je eerst vervelen met de vele namen waaronder dyshidrotisch eczeem ook onder bekend staat.

  • acrovesiculair eczeem
  • dyshidrose
  • of pompholyxis

  Zo, dan hebben we dat in ieder geval gehad.

  Deze vorm van eczeem komt voor op de dikke delen van de huid. Het is als het ware een huidontsteking die zich aandient op de voetzolen, vingers en handpalmen. De kenmerken van dyshidrotisch eczeem zijn kleine doorzichtige blaasjes. Deze blaasje vullen zich met vocht en kunnen enorm jeuken. Het is niet bekend wat de oorzaak is van dit eczeem.

  Lees ook:  Wat is contactdermatitis (allergisch eczeem)?

  Dus voor mij is het ook een raadsel. Ik merk wel dat als ik angstig ben of stress heb, mijn eczeem erger kan worden. Ook speelt warmte, denk ik, een rol omdat ik er eigenlijk alleen last van heb in de zomermaanden.

  Ga naar je huisarts

  Voordat je zelf huisarts gaat spelen en denkt dat je ook deze vorm van eczeem hebt, raad ik je aan om ook daadwerkelijk naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan zien of het inderdaad om het zogenaamde blaasjes eczeem gaat. Ook kan de huisarts je eventueel doorsturen naar de dermatoloog. Omdat de oorzaak vaak niet of moeilijk te achterhalen is, kan de dermatoloog meekijken of het eczeem is ontstaan door een schimmelinfectie of door een bacteriële infectie.

  Zo weet je zeker dat je de juiste medicijnen krijgt en dat je niet zomaar wat gaat smeren wat het erger kan maken. Niet elk smeersel werkt namelijk voor elk type eczeem. Zelf gebruik ik wel een aantal ‘standaard’ en makkelijk verkrijgbare zalfjes om uitbraken te voorkomen. Wat ik gebruik kan je hier meer over lezen.

  Hoe te behandelen?

  De behandeling hangt af van hoe erg het eczeem is. We gaan ervan uit dat je veel last hebt van jeuk en dat je eczeem in de beginfase zit. De huisarts of dermatoloog zal je dan een corticosteroïden zalf voorschrijven. Deze zalf helpt goed tegen de jeuk en er zitten ontstekingsremmers in. Het kan ook zijn dat je in plaats van de zalf een kuur krijgt in tabletvorm. Zo wordt het eczeem van binnen aangepakt.

  Lees ook:  Wat is seborroïsche dermatitis / hoofdhuid eczeem?

  Iets wat ik zelf ontdekt heb dat vraak erg prettig werkt (omdat mijn blaasjeseczeem met warmte samen gaat) is aloë vera. Ik heb een apart artikel gewijd aan de werking van aloë vera bij eczeem.