Ga naar de inhoud

Wat is contactdermatitis (allergisch eczeem)?

  vraag over eczeem

  Iedereen heeft wel eens gehoord van Eczeem, maar wist je ook dat er een hoop verschillende soorten eczeem bestaan? In deze tekst gaan we de volgende vraag beantwoorden: Wat is contactdermatitis (vaak ook contact eczeem of allergisch eczeem genoemd)?

  Wat is contacteczeem?

  Net als meestal het geval bij alle soorten eczeem, gaat het om een niet besmettelijke huidaandoening. Symptomen die bij de meeste vormen eczeem voorkomen zijn jeuk en een rode huid. Een van de vormen van eczeem is contacteczeem. Contacteczeem is te onderscheiden in twee verschillende soorten.

  Bij de eerste vorm gaat het om allergisch contacteczeem, maar wat is allergisch eczeem? Bij deze vorm van contacteczeem komt iemand in aanraking met een stof waar hij allergisch voor is. Deze allergische reactie uit zich in de vorm van een jeukende huiduitslag op de plek waar je de stof hebt aangeraakt. Dit kan bijvoorbeeld van een bepaald wasmiddel zijn of door een haar van een kat. Bij mij is het zo erg dat als mijn vriendin bij vrienden op bezoek geweest is die katten hebben, en daarna naast mij op de bank komt zitten. Ik soms door een meegenomen kattenhaar vreeslijke jeuk en een rode plek krijg.

  De tweede vorm van contact eczeem noemen we irritatief contacteczeem. Bij deze vorm ben je in aanraking gekomen met een irriterende stof die deze eczeem plek op de huid veroorzaakt. Een kort antwoord op de vraag “Wat is contactdermatitis?”, is dus een allergische of geïrriteerde huid die zich uit in eczeem.

  Lees ook:  Welke soorten eczeem zijn er en hoe herken je ze?

  Oorzaak van contacteczeem

  De oorzaken van contact eczeem hebben dus te maken met allergische en/of irriterende stoffen. Er zijn dus ook verschillen tussen allergisch eczeem en irritatief eczeem. Maar wat is allergisch eczeem?

  Bij de allergisch eczeem heeft het te maken met de aanraking van verschillende eiwitten. Deze eiwitten zorgen voor een reactie van het lichaam wat zich uit in een allergische reactie. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer iemand een allergie heeft voor een sieraad of een bepaald parfum. De allergie kan via het bloed ook op andere plekken in het lichaam komen. Bij de andere vorm, irritatief contacteczeem, gaat het niet om een allergie, maar om een irritatie van de huid. Denk hierbij aan water of zeep.

  Behandeling van contacteczeem

  Het handigste om te doen is natuurlijk de stoffen, waar je allergisch voor bent, vermijden. Op die manier kan het eczeem niet ontstaan en zul je geen last hebben van de verschillende symptomen. Een andere manier van het behandelen van contacteczeem is door middel van een zalf. Je kunt hier lezen welke producten ik gebruik en waarom.

  Wanneer de huid minder droog is, neemt de jeuk, maar ook de irritatie snel af. Wanneer de jeuk toeneemt, is het dus handig om de plek in te smeren. Hoe droger de huid is, hoe erger de jeuk en irritatie.

  Mocht de jeuk nou niet afnemen dan is het wijs om even langs de huisarts te gaan. Deze kan namelijk een krachtigere crème voorschrijven. In deze crème bevinden zich corticosteroïden. Corticosteroïden zijn steroïden die de irritatie en jeuk tegen gaan. De crème is te verkrijgen in verschillende doseringen, maar kan dus alleen gehaald worden met een voorschrift van de huisarts.

  Lees ook:  Wat is Atopisch eczeem / Constitutioneel eczeem?

  Tot slot

  Om antwoord te geven op de vraag: Wat is contacteczeem? doen we door te kijken naar de specifieke vorm van eczeem die veroorzaakt wordt door het contact met een allergische of irriterende stof. Wordt de eczeem niet door een irriterende of allergische stof veroorzaakt, dan is het een andere vorm van eczeem.