Ga naar de inhoud

Wat is Atopisch eczeem / Constitutioneel eczeem?

  vraag over eczeem

  Eczeem kent verschillende varianten, maar verreweg de meest voorkomende variant van Eczeem is Atopisch eczeem of constitutionele eczeem. Deze ontsteking van de huid kenmerkt zich door rode, jeukende plekken die zich kunnen laten zien op verschillende plaatsen op de huid.

  Maar wat is Atopisch eczeem precies? In deze tekst gaan we de vraag “Wat is Constitutioneel eczeem?” zo veel mogelijk beantwoorden.

  Wat is atopisch eczeem?

  Atopisch eczeem is een onderdeel van atopiesyndroom. Het atopiesyndroom houdt in dat er allergische reacties ontstaan om verschillende stoffen. Deze allergische reacties uiten zich in de vorm van eczeem. Andere vormen van dit syndroom zijn bijvoorbeeld hooikoorts en astma. Atopische eczeem herkennen kun je dus aan de allergische reactie die zich bevindt op de huid.

  Deze allergische reacties bevinden zich meestal in de plooien van onze huid. Het kenmerkt zich door jeuk en irritatie en de huid wordt vaak rood. Symptomen kunnen verschillen per persoon, maar jeuk en een rode huid zijn vaak kenmerkend. Wanneer iemand last heeft van Atopisch eczeem, ontstaat dit meestal al tijdens de kinderjaren. Vooral voor kinderen is het moeilijk om niet te gaan krabben bij de jeuk, alleen kan het krabben de jeuk alleen maar verergeren. Door het krabben kan het namelijk zijn dat er infecties ontstaan in de huid. Deze zorgen op hun beurt weer voor een ergere jeuk. Soms kan het zelfs zo zijn dat er blaasjes of blaren ontstaan op de huid waar de eczeem zich bevindt.

  Lees ook:  Wat is dyshidrotisch eczeem (blaasjeseczeem)?

  Behandeling van atopisch eczeem

  Wat kan iemand doen aan atopisch eczeem? Wanneer het een probleem is waar je dagelijks last van hebt, is het handig om een afspraak te maken bij de dokter. Deze zal een onderzoek instellen om er precies achter te komen wat de aandoening is, en als het eczeem is welke vorm van eczeem dit dan precies is. Verschillende soorten eczeem kunnen verschillende behandelingen hebben. Wat altijd belangrijk is, is dat de huid niet te droog wordt. Hoe droger de huid is, hoe erger de jeuk. Wanneer je merkt dat de huid erg droog is, kun je deze het beste insmeren met een vette crème of zalf (lees hier welke producten ik gebruik). Deze zal vocht in de huid brengen wat er dan op zijn beurt weer voor zorgt dat de jeuk minder zal worden.

  Wanneer alleen een vette crème of zalf niet voldoende is, kan de dokter een crème voorstellen met hormonen. Deze hormonen kunnen er voor zorgen dat de jeuk minder wordt. Het kan soms zo zijn dat mensen namelijk niet kunnen slapen van de jeuk. Deze crème kan er ook voor zorgen dat iemand versuft wordt.

  Mochten er infecties ontstaan dan kan he zijn dat de huisarts een antibioticum voorschrijft om de ontstekingen tegen te gaan. Nog een belangrijk punt is dat iemand niet krabt. Krabben verergert de jeuk namelijk alleen maar.

  Tot slot

  Om de vraag “Wat is constitutioneel eczeem?” te beantwoorden: Dit is een eczeem die ontstaat door een allergische reactie. Atopische eczeem herkennen kun je aan de rode, jeukende huid in de huidplooien.