Ga naar de inhoud

Verergert Chloor Eczeem – En kan ik nog wel Zwemmen?

  chloorwater

  Eczeem is een rode, extreem jeukende huiduitslag die vaak op de wangen van kinderen verschijnt op de leeftijd van 2 tot 6 maanden, maar mensen hun hele leven bij kan blijven.

  Wanneer de huid droog wordt, komt dit niet door een afname van de olie in de huid, maar door het toegenomen verlies van water uit de huid.

  Goed baden en hydrateren zijn de sleutel tot de behandeling van eczeem. Eczeem komt het meest voor in en rond de plooien van de ellebogen, polsen, knieën, nek, enkels en voeten.

  Eczeem bij kinderen en erfelijkheid

  De gevoeligheid voor eczeem wordt in veel gevallen gevonden in families, het is dus erfelijk. Een geschiedenis van astma of hooikoorts, of een geschiedenis van eczeem, in de familie maakt het waarschijnlijker dat je kind eczeem kan ontwikkelen.

  Eczeem kan de vorm van aanvallen aannemen wanneer er sprake is van contact met irriterende stoffen (bijvoorbeeld zeep of chloor). Veranderingen in het weer kunnen het eczeem verergeren. Veel zon veroorzaakt bijvoorbeeld uitdroging van de huid en dat kan het beeld van het eczeem erger maken.

  Bij ongeveer 30% van de zuigelingen met eczeem veroorzaken bepaalde voedingsmiddelen een opflakkering van het eczeem. Moedermelk blijft ook dan bij baby’s het beste voedingsmiddel.

  Als je vermoedt dat een bepaald voedingsmiddel (bijvoorbeeld koemelk, eieren of pindakaas) de oorzaak is van het opflakkeren van eczeem bij  je zoon of dochter, vermijd dan deze voedingsmiddelen en neem contact op met je huisarts of met een specialist.

  Eczeem is een langdurige aandoening en zal meestal niet weggaan tot de puberteit. Het hebben van eczeem kan grote veranderingen veroorzaken in het leven van een kind.

  Lees ook:  Reizen met eczeem - reistips om rekening mee te houden

  Zwemmen met eczeem in chloorwater?

  Chemische stoffen in het water, zoals chloor, kunnen eczeem veroorzaken of verergeren. Ook zwemwater dat chloor bevat kan het eczeem erger maken of een aanval veroorzaken. Zwemmen met eczeem in chloor water is daarom af te raden, als je geen zwemgelegenheid kunt vinden met water dat geen chloor bevat hebt je helaas geen andere keus. Maar het is aan te raden dit tot het minimale te beperken.

  Zeewater kan juist een heel goed effect hebben. Hier hebben wij een volledig artikel over geschreven, lees het hier!

  Nadat je gezwommen hebt, zorg er dan voor dat je je huid volledig hydrateert terwijl je huid warm en vochtig is.

  Huidverzorging voor tijdens en na het zwemmen of douchen:

  • Douche na het zwemmen met lauw water om schadelijke stoffen af te voeren
  • Dep de huid rustig droog, wrijf niet
  • Terwijl de huid vochtig en warm is, breng je een goede laag vochtinbrengende crème aan

  Fijn om te weten! Zwemmen met eczeem maakt het eczeem niet besmettelijk voor ander zwemmers.

  Wees bewust van chloor in kraanwater

  Een mogelijke verergerende factor van eczeem is de besmetting die in het leidingwater wordt aangetroffen, en het feit dat men zich bewust is van dit probleem kan grote verlichting bieden. Ons gewone leidingwater wordt gefilterd en is relatief veilig om te drinken en in te baden, maar dat betekent niet dat het de gezondste optie is!

  Er zijn honderden manieren om het drinkwater te verontreinigen (en dit gebeurt helaas ook in Nederland), waaronder het lozen van chemicaliën in de watervoorziening, vervuilende stoffen in de lucht en het lekken van leidingen, om er een paar te noemen.

  Lees ook:  Eczeem scrubben of exfoliëren?- Hoe doe je het goed?

  Chemicaliën in ons watersysteem

  Tot overmaat van ramp voegen de meeste steden de desinfecterende chemicaliën chloor en chloramine toe aan het leidingwater, en dat zijn irriterende gifstoffen voor de menselijke huid en longen. Deze chemicaliën kunnen het eczeem van een persoon sterk verergeren.

  Naast chloor zijn er letterlijk duizenden andere verontreinigingen in het water, waarvan fluoride, barium en kwik enkele van de meest voorkomende en de meest negatieve voor eczeem zijn.

  Om een beeld te krijgen van wat de chemicaliën in het water zijn die eczeem kunnen veroorzaken, kan je contact opnemen met je lokale waterbeheerder voor een lijst van specifieke verontreinigingen in jouw gebied of zelf een monster van het water laten testen door een laboratorium om de kwaliteit van hun drinkwater te bepalen.

  Het menselijk lichaam is ontworpen om met veel dingen om te gaan en het is zelfs heel goed in het beschermen tegen vergiftigingen, maar de chemicaliën in het drinkwater zijn zeer belastend voor het lichaam. Met namen als je hier continu aan blootgesteld wordt.

  De lever en de nieren verwerken alle gifstoffen in het menselijk lichaam en werken als een spons om de verontreinigingen op te nemen en het lichaam te beschermen. Maar helaas, de lichamen van sommige mensen kunnen bepaalde chemicaliën niet zo goed verwerken en verdrijven als andere, en dit kan leiden tot problemen zoals eczeem.

  Chloor kan dus eczeem bij kinderen, met een minder ontwikkeld immuun systeem, verergeren. De menselijke huid kan ook veel van deze chemicaliën absorberen, dus het baden in, en het drinken van,  leidingwater kan de symptomen van eczeem erger maken, maar er zijn manieren om het effect te verminderen.

  Filter je leidingwater met deze tips!

  Het filteren van het leidingwater om die chemicaliën te verwijderen is een goede zaak. Er zijn veel producten voor het filteren van water op de markt, van eenvoudige kraan- en drukfilters tot geavanceerde systemen voor omgekeerde osmose die verontreinigende stoffen uit het water kunnen verwijderen.

  Lees ook:  Eczeem en Voeding - Kan Voedsel Eczeem Veroorzaken of Verergeren?

  Een persoon met eczeem kan zijn gezondheid een groot plezier doen door een goed waterfilter aan te schaffen om deze chemicaliën uit het drinkwater te verwijderen. In de keuken gebruik ik een kleine en makkelijke waterzuiveraar. Het voordeel hiervan is dat deze makkelijk te bevestigen is en ook weer te verwijderen is als dat nodig is.

  Er zijn zelfs douchefilters die kunnen helpen bij het zuiveren van het water waarin een persoon zich baadt om de blootstelling aan verontreinigingen te verminderen. Zelf gebruik ik deze universele douchefilter van Grandioss.

  Gebotteld water is een andere optie, maar kan duurder zijn, is minder vriendelijk voor het milieu en kan ook kleine hoeveelheden verontreinigingen bevatten.

  Zodra de verontreiniging in het gebruikte water verminderd is, zouden de gezondheid en huid een verbetering moeten zien.

  Wat als de eczeem niet minder wordt?

  Als het eczeem niet volledig verdwijnt, zijn er nog enkele andere opties. Maar in dat geval is het noodzakelijk dat je contact opneemt met je huisarts of met een dermatoloog.

  Ga vooral bij baby’s en jonge kinderen niet zelf aan de slag, met crèmes of kruiden. Het is mogelijk dat die tijdelijk een verbetering laten zien, maar op de lange duur kunnen ze een negatief effect hebben. En dat negatieve effect wilt je niet aan je kind doorgeven.