Ga naar de inhoud

Roken en Eczeem. Verergert Rook Eczeem?

  verergert roken eczeem

  Over het algemeen is er geen tussenweg als het gaat om het roken van sigaretten. Je geniet ervan alsof het je laatste avondmaal is, of je verafschuwt het en alles waar het voor staat. Hoe dan ook, als je eczeem hebt, dan moet het roken van sigaretten waarschijnlijk bovenaan je lijstje staan van dingen om te vermijden.

  Giftige stoffen in sigaretten en eczeem

  De meesten van ons hebben in een bepaalde vorm van blootstelling gehad aan sigaretten rook, direct of indirect, en hebben waarschijnlijk nooit overwogen of het onze huid kon aantasten. Zoals echter veel dingen die ons eczeem kunnen verergeren, kunnen de producten die we vrijwillig consumeren vaak een trigger zijn (zoals ook voedsel en dieren).

  Gelukkig wordt nu algemeen aanvaard dat het roken van sigaretten schadelijk is voor de menselijke gezondheid. De hoeveelheid wetenschappelijke onderbouwing hiervan is gigantisch, en de informatie is makkelijker te vinden dan grappige video’s op YouTube. Maar wat zijn de daadwerkelijke relaties tussen roken en eczeem?

  Elke sigaret bevat een krachtige cocktail van meer dan 4000 chemische stoffen, waarvan is aangetoond dat een groot deel op verschillende manieren schadelijk is voor het menselijk lichaam, waaronder een grote hoeveelheid waarvan bekend is dat ze kanker en een reeks andere dodelijke ziekten veroorzaken.

  Van de tabak zelf, het papier en het filter tot de gecombineerde overvloed aan schadelijke giftige stoffen die wordt geïnhaleerd en dus niet alleen wordt verspreid over de delen van het lichaam van de gebruiker zelf, maar ook aan mensen in de buurt die passief meeroken.

  Terwijl de lijst van deze schadelijke giftige stoffen lang is, zijn de bekendste verergerende middelen:

  • Nicotine – Een stimulerend middel dat ook als natuurlijk bestrijdingsmiddel wordt gebruikt.
  • Ammoniak – Een sterk reinigingsmiddel
  • Butaan – Aanstekervloeistof
  • Methanol – Raketbrandstof
  • Teer – Gebruikt als een wegbedekking
  • Formaldehyde – Een industrieel bestrijdingsmiddel voor de productie van bouwmaterialen.
  • Arseen – Een uiterst giftig product dat in industriële toepassingen wordt gebruikt.
  • Koolmonoxide – Uitlaatgassen van auto’s
  • Waterstofcyanide – Gebruikt voor ontsmetting
  • Cadmium – Een zwaar metaal dat in batterijen wordt gebruikt.
  Lees ook:  Eczeem en Slapen - 7 Tips voor een Betere Nachtrust

  Wetenschappelijk bewijs

  Een studie werd uitgevoerd door de afdeling dermatologie van de Northwest University Feinberg School of Medicine in 2015, die de correlatie tussen blootstelling aan rook en atopische dermatitis (eczeem) onderzocht. Zij combineerden verschillende studies met in totaal 68meer dan heen half miljoen mensen over een periode van 26 jaar.

  Van degenen die werden bestudeerd werd bij bijna tien procent van hen atopische dermatitis gediagnosticeerd, waarbij een hoger risico op deze huidaandoening was bij degenen die niet alleen actief rookten, maar ook bij degenen die blootgesteld werden aan tweedehands (passieve) rook.

  Andere studies hebben aangetoond dat door roken het DNA in een alarmerend tempo wordt gemuteerd, wat niet alleen een weergave is van de kankers die door roken ontstaan, maar ook van andere ziekten die zich in het lichaam vormen en die de oorzaak zouden kunnen zijn van de toegenomen gevallen van atopische dermatitis.

  Atopische dermatitis is een structurele vorm van eczeem die wordt veroorzaakt door de genetica en de daaropvolgende disfuncties van het lichaam en het immuunsysteem.

  Gevolgen van sigarettenrook op eczeem

  Gezien het grote aantal giftige chemicaliën in elke trek en de schadelijke effecten ervan op onze gezondheid, is het geen wonder dat de kans op ziekten, waaronder atopische dermatitis, groter is bij de mensen die worden blootgesteld. Maar hoewel het effect van veel van deze schadelijke componenten op eczeem nog niet volledig bekend is weten we wel zeker dat het schadelijk is en voor mensen met eczeem aan te raden is ver weg van deze giftige stoffen te blijven.

  Nachtschadefamilie en salicylaten

  De tabak die in standaardsigaretten wordt gebruikt, maakt deel uit van de nachtschadefamilie en bevat ook salicylaten, zodat, dus ook degenen die gevoelig zijn voor deze planten of salicylaten kunnen te maken krijgen met een overbelasting van deze tabak en hun rookgewoontes.

  Lees ook:  Verergert Chloor Eczeem - En kan ik nog wel Zwemmen?

  U kunt hier meer lezen over het effect van salicylaten op eczeem.

  Je huid geneest langzamer en wordt sneller oud

  Het effect van nicotine op de gezondheid van de huid ontstaat door de beperking van de bloedstroom door het lichaam door de vernauwing van aderen en slagaders. Dit is niet alleen gevaarlijk voor uw algehele gezondheid, maar ook voor het genezend vermogen van de huid, die sterk afhankelijk is van de bloed- en zuurstofstroom.

  Het beperken van de bloedstroom kan het genezend vermogen van eczeem vertragen, wat het probleem kan verergeren voor mensen met open wondjes. Dit draagt echter niet alleen bij aan een toename van de genezingstijd van de huid, maar ook aan een versnelde veroudering en verslapping van de huid.

  Vitaminen helpen je huid te versterken en genezen. Wij behandelen dit uitgebreid in onze artikelen over de effecten van vitamine C en vitamine D op eczeem.

  Minder slaap door roken

  Uit een studie van het American College of Chest Physicians naar de samenhang tussen rook- en slaappatronen blijkt dat rokers vier keer meer kans hebben op een slechte nachtrust dan degenen die dat niet doen, evenals een algemeen gevoel van onrust na de slaap door minder tijd die ze in diepe slaap doorbrengen.

  De reden hiervoor is naar verluidt te wijten aan de stimulerende aard van nicotine die uw heerlijke nachtrust kan afremmen, en ook vanwege de verslavende werking die in combinatie met de lange rustperiode de slaper de hele nacht in een ontwenningsverschijnsel kan storten.

  Slaap zoals we weten is ook zeer cruciaal voor huidgenezing en herstel. Dus als de huid al een tekort heeft aan bloed- en zuurstoftoevoer naar de huid, dan kan het missen van een goede diepe slaap dit nog verder verergeren.

  Lees ook:  Is thee slecht voor eczeem? Is het beter om koffie te drinken?

  Meeroken (passief roken) en eczeem

  Er is een reden waarom het roken in de meeste gesloten openbare ruimtes over de hele wereld verboden is, en dat is omdat is bewezen dat meeroken schadelijk is voor de gezondheid van de omringende personen die de pech hebben om het te kunnen inhaleren. Dit komt eenvoudigweg omdat het nog steeds boordevol nicotine en schadelijke giftige stoffen zit.

  Dus, als u eczeem heeft en aan dit type omgeving wordt blootgesteld, zijn uw eczeemsymptomen ook zeker in gevaar.

  e-cigarette of vaping voor eczeem

  Zijn e-sigaretten of vaporizers beter voor eczeem?

  Terwijl zij aanzienlijk minder toxine bevatten dan traditionele, bevatten ze nog steeds nicotine (hoewel niet altijd).

  Wat betreft meeroken, terwijl hun damp niet hetzelfde is als sigarettenrook en zeer weinig nicotine bevat, zijn er nog steeds enkele bronnen die suggereren dat er een hoeveelheid nicotine en andere chemische stoffen in de lucht wordt gebracht.

  Om deze redenen is het nog steeds mogelijk dat vaping niet volledig ongevaarlijk is voor mensen die aan eczeem lijden. Maak zelf dus de keuze!

  Stoppen met roken voor eczeem

  Er is nog veel onderzoek nodig naar de relatie tussen eczeem en sigarettenrook, maar ik ben echt van mening dat de informatie waarover we tot nu toe beschikken, voldoende is om een weloverwogen beslissing te nemen om deze stof uit ons leven te mijden.

  Eczeem is al moeilijk genoeg om mee te leven, dus waarom het risico lopen om het nog erger te maken. Voor degenen die op dit moment roken en hun gezondheid willen verbeteren door te stoppen met roken, zijn er veel mogelijkheden, van nicotinepleisters tot lokale steungroepen

  Lees ook het veelgeprezen boek (door ex-rokers!) “Stoppen met Roken” van Allen Carr.