Ga naar de inhoud

Studeren en Eczeem – Hoe Eczeem mijn Studiekeuze Beïnvloed heeft

  studeren met eczeem

  Eczeem heeft altijd (en zal altijd) een grote rol in mijn leven spelen. Zo heeft het ook een grote rol gespeeld in mijn studiekeuze. Hoewel dit niet voor iedereen zo zal (lees hiervoor verder) zijn er jaarlijks wel duizend mensen die dezelfde keuze moeten maken. Ik hoop door mijn verhaal toe te lichten je hierbij te kunnen helpen. Als laatste geef ik wat tips die ik (in mijn 10 jaar studeren) opgedaan heb.

  Studiekeuze met eczeem

  Ik zal gelijk met de deur in huis vallen, mijn studie keuze is in grote maten beïnvloed door mijn eczeem. Ik was op jonge leeftijd vastberaden om er voor te zorgen dat ik alles te weten kwam over hoe ik het beste om kon gaan met deze aandoening. Dit heeft mij op 17-jarige leeftijd doen besluiten Sport en Beweging te gaan studeren. Ik was (en ben nog steeds) ervan overtuig dat een goede gezondheid, weerstand en goed dieet het beste ‘medicijn’ is tegen eczeem. Dus ging ik dat studeren. Dat ik daar uiteindelijk alleen uit zelf interesse zat en weinig belang had bij het uiteindelijke werkveld (je kunt er helaas niet zoveel in verdienen), was toen voor mij nog niet zo duidelijk.

  Uiteindelijk ben ik na 4 jaar daar vertrokken om naar de Universiteit Utrecht te gaan om een studie te volgen die mijn interesse voor de rest van mijn werkende leven kon vasthouden (en wat geld zou opleveren). Ik zou daarom ook niemand aanraden een studie te kiezen om meer over je eczeem te weten te komen, dit is informatie die je ook prima zonder HBO diploma kunt achterhalen.

  Lees ook:  Kan Manuka Honing Helpen bij Eczeem?

  Een voordeel van de sportopleiding was natuurlijk wel dat je een top conditie (weerstand) kreeg en veel tijd buiten besteedde. Twee factoren die van groot belang zijn als je eczeem hebt.

  Veel studies bieden dat helaas niet. Maar je kunt je wel voorbereiden op het later werkveld. Is de uitkomst dat je 40 uur in de week op kantoor komt te zitten, of mag je ook veel buiten zijn? Is een goede conditie van belang voor je latere beroep? Dit zijn factoren die ik mee zou wegen als ik nu als 16-jarig mannetje een keuze moest maken voor mijn studie. Natuurlijk is het belangrijkste dat ik het wel leuk moet vinden.

  Daarnaast kan ik mij zo voorstellen dat een studie en beroep waarbij je met chemicaliën of andere agressieve stoffen zoals teer moet werken niet heel goed samen gaan met je eczeem. Ik zou dezen koste wat het kost vermijden.

  Studeren met eczeem

  Oke dus je hebt besloten wat je studie gaat worden, en nu. Om je studietijd zo plezierig mogelijk te maken zijn er veel factoren waar je rekening mee kunt houden. Laten we deze langslopen.

  Ga je op kamers? Leuk! Maar houdt er rekening mee dat je je kamer voortaan zelf schoon moet houden. Huisstofmijt en stof zijn voor veel mensen met eczeem grote triggers. Zorg er dus voor dat je dit regelmatig doet. Oh, en wassen. Eigenlijk moet je als je last van eczeem hebt je beddengoed regelmatig warm wassen (iets wat studenten nog wel eens vergeten!). En laten we frisse lucht niet vergeten. Zorg ervoor dat je kamer voldoende ramen heeft zodat je deze lekker open kunt zetten voor een beter binnenklimaat.

  Lees ook:  Verergert Chloor Eczeem - En kan ik nog wel Zwemmen?

  In een studentenhuis krijg je ook te maken met andere mensen. Dat is natuurlijk hartstikke leuk. Maar ga er niet vanuit dat zij altijd rekening met jou zullen houden. Sommige nemen hun wollige konijn of kat mee naar hun kleine kamertje of zetten deze in de woonkamer. Ben je allergisch voor huisdieren en is dit een prikkel voor jouw eczeem? Dat is dan helaas pech voor jou. En roken natuurlijk, hartstikke stoer als je jong bent, dat denken je huisgenoten tenminste. Lekker sigaretjes roken in de woonkamer. Maar raad eens, sigaretten rook is super slecht voor eczeem! Kies je huisgenoten dus verstandig.

  Eén voordeel is wel dat je altijd voor jezelf kunt koken. Dit is de periode in mijn leven dat ik vaak alleen at zodat ik maaltijd na maaltijd goed voor mijzelf kon vaststellen welke voedingsstoffen ik wel en niet kon hebben. Ideaal. Dit geeft mij tot de dag van vandaag nog veel gemak. Als ik eerlijk ben, deed ik dat ook niet altijd, soms was het gewoon lekker een pizza of shoarma halen. Maar niet te vaak, want ik kwam er al snel achter dat suiker niet al te best was voor mijn eczeem.

  Als laatste is studeren gewoon heel leuk en ik heb sindsdien nooit meer zoveel vrije tijd gehad. Deze tijd besteedde ik aan lekker buiten zijn (goed voor eczeem) en uitslapen (ook goed!).

  Mijn tips voor studenten met eczeem:

  • Je hebt veel vrije tijd, besteed die buiten
  • Stress niet te veel
  • Ga sporten wanneer je kan
  • Eet niet te ongezond
  • Zorg voor je weerstand (bijv. met supplementen)
  • Probeer voldoende slaap te pakken
  • Vermijd studentenhuizen met huisdieren en rokers
  • Geniet ervan :)!
  Lees ook:  Eczeem en Slapen - 7 Tips voor een Betere Nachtrust

  Wel of niet studeren met eczeem?

  Wat je uiteindelijk ook denkt over studeren. Het wordt over het algemeen gezien als een hele leuke periode in het leven (als je degene vraagt die gestudeerd hebben!). En mijn mening is dat eczeem je nooit zou moeten weerhouden van iets dat je leuk lijkt, dus ook niet van studeren. Het is alleen een periode in je leven dat je niet heel veel geld zult hebben en je dus was meer moeite zult hebben om je ‘hoge’ verzorgingsstandaard op peil te houden.

  De producten die ik tegenwoordig gebruik kon ik simpelweg niet betalen tijdens mijn studie. Dit heeft er voor gezorgd dat mijn eczeem periodes best wel heftig was. Om eerlijk te zijn hielp het slaapgebrek, de stres en alcohol ook niet echt!