Ga naar de inhoud

Reizen met eczeem – reistips om rekening mee te houden

  reizen met eczeem

  Het ergste aan op vakantie gaan is het inpakken en het vervoer. Beide kunnen uitdagend en stressvol zijn voor zelfs de meest ervaren reiziger, ongeacht of hij/zij lijdt aan eczeem of een andere huidaandoening.

  Als u net als ik aan eczeem lijdt, dan kan het inpakken op zich en op vakantie of reis gaan tot allerlei problemen leiden. Zeker als je bijvoorbeeld in de winter naar de zon reist voor de helende werking op je huid kan het effect extra groot zijn omdat je huid al kwetsbaarder is in deze periode.

  De vraag is, waar moet je rekening mee houden als je met eczeem reist? En welke knelpunten kunt u verwachten?

  Complicaties en problemen kunnen zich altijd voordoen, van het eten dat u eet tot de bedden waarin u slaapt. Dit alles kan een ernstig effect hebben op uw huidconditie en, erger nog, kan leiden tot een uitbarsting van eczeem tijdens uw trip. Voor mensen met eczeem is dit een van de grootste nachtmerries, vooral in het buitenland.

  Het is moeilijk om uw normale huidverzorgingsroutine in stand te houden terwijl u op reis bent. Alles is tien keer moeilijker, vooral als u op een langeafstandsvlucht zit of een bezoek brengt aan zeer hete en vochtige gebieden.

  In dit artikel behandelen we veel punten van zorg wanneer u met eczeem reist en helpen we u de veel voorkomende valkuilen te vermijden. Er zijn enkele eenvoudige stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat uw reis een plezierige en veilige reis is. Laat eczeem uw plezier niet bederven of in de weg staan van een succesvolle vakantie.

  Voorbereiden van uw reis

  Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op uw reis of vakantie.

  Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij: De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben beperkingen op de soorten vloeistoffen en crèmes die u kunt meenemen. De grootte en het type van de verpakking waarin deze worden bewaard, kunnen verhinderen dat u ze aan boord van het vliegtuig kan meenemen. Niks is erger dan je producten achter  te moeten laten voordat je het vliegtuig instapt. Meer informatie vindt u in het artikel ” Kan je eczeemcrèmes meenemen in een vliegtuig?”.

  Raadpleeg uw arts of behandelaar: Praat met uw arts voordat u gaat en kijk of zij u kunnen aanbevelen welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen en zorg ervoor dat u genoeg crèmes of medicijnen in huis heeft voordat u gaat inpakken en vertrekt.

  Lees ook:  Wat Zijn de Beste Supplementen Voor Mensen met Eczeem?

  Neem contact op met uw hotel: Bel uw hotel voordat u gaat en controleer op zaken als, wat voor soort lakens gebruiken ze? Is er airconditioning? U kunt zelfs vragen welk type waspoeder of wasverzachter ze gebruiken. Bovendien kan je je  eigen lakens en kussens meenemen die hypoallergeen zijn.

  Smeer je goed in voordat u op pad gaat: Voordat u op reis gaat, moet u er zeker van zijn dat u volledig gehydrateerd bent of dat u alle noodzakelijke behandelingen heeft genomen/gebruikt voordat u op reis gaat. Voor het geval uw reis langer duurt dan u dacht en u onderweg geen medicijnen of crèmes kan gebruiken.

  Inpakken: Afhankelijk van waar u naartoe reist, de lengte van de reis en het weer wanneer u daar aankomt, moet u geschikte kleding dragen en meenemen. Wanneer u op reis gaat, raden wij u altijd aan om lichte katoenen kleding te dragen die niet tegen uw huid schuurt en u niet laat zweten. Wanneer u daar aankomt heeft u kleding nodig die geschikt is voor de weersomstandigheden. Lichte en ademende kleding voor warm weer en warmere maar niet-plakkende kleding voor koudere klimaten zijn het beste.

  Wat kan u eten tijdens uw reis of vakantie

  We weten allemaal dat voeding een grote rol speelt bij het beheersen van onze eczeem. Wanneer u met eczeem reist, is het nog belangrijker dan gewoonlijk om uw gebruikelijke dieet strikt vast te houden om te voorkomen dat uw aandoening oplaait.

  Wat u moet eten is net zo belangrijk als wat u niet moet eten, vooral in het buitenland. Het is vanzelfsprekend om gehydrateerd te blijven, zorg ervoor dat u voldoende water drinkt om uw huid zoveel mogelijk vocht te laten vasthouden.

  Lees meer over de effecten van voeding op je eczeem in ons uitgebreide artikel daarover. In het kort behandelen we het hier nog even:

  Voedingsmiddelen die u prima kunt eten:

  • Kersen
  • Bosbessen
  • Broccoli
  • Spinazie
  • Appels

  Voedingsmiddelen om te vermijden als u reist met eczeem:

  • Soja
  • Zuivel
  • Eieren
  • Gluten of tarwe
  • Tomaten
  • Bepaalde soorten noten

  Dit zijn slechts enkele van de voedingsmiddelen die je wel of niet moet eten tijdens het reizen.

  Suiker zorgt ervoor dat uw insulinegehalte stijgt, wat kan resulteren in een ontsteking met als gevolg dat uw eczeem rood, pijnlijk en jeukend wordt.

  Producten met een hoog suikergehalte zijn doorgaans:

  • Koffie & Thee
  • Energiedrankjes
  • Milkshakes
  • Fast food
  • Taart

  Zelfs thee & koffie kan een uitbraak van eczeem veroorzaken en is een van de meest onderschatte drankjes die ontstekingen kan veroorzaken, vooral als je van  thee of koffie met veel melk houdt. Lees voor meer informatie het artikel ‘Is thee slecht voor je als je eczeem hebt’.

  Lees ook:  Verergert Chloor Eczeem - En kan ik nog wel Zwemmen?

  Zorg dat je een plan hebt voor noodgevallen

  Plan vooruit en Google het gebied waar u verblijft zodat u weet waar u naartoe moet gaan als u een allergische reactie of ernstige eczeem uitbarsting heeft. Gelukkig kan dit met de hedendaagse technologie makkelijker dan ooit tevoren!

  Het is verstandig om te plannen voor een noodsituatie, je denkt misschien dat dit overdreven is. Maar als het moment eenmaal daar is ben je blij dat je dit gedaan hebt, geloof mij! Het laatste wat je wilt is extra stress doordat je niet exact weet waar je naartoe moet op het moment dat het nodig is.

  Blijf uw dagelijkse gewoonte op het gebied van eczeem preventie volgen

  Het kan erg spannend zijn om op vakantie te gaan en er kan veel planning en inpakwerk aan te pas komen, maar vergeet niet om je dagelijkse verzorgingsroutine vast te houden. Het laatste wat u wilt is een eczeem-uitbraak net voor u vertrekt.

  • Blijf dagelijks hydrateren voordat u op reis gaat en houdt dit ook tijdens de reis vol
  • Blijf uit direct zonlicht en gebruik een natuurlijke zonnebrandcrème
  • Was jezelf zoals altijd (niet te lang en warm) en breng een vochtinbrengende crème aan terwijl je huid nog warm en vochtig is.
  • Neem kleine porties  crème in uw tas mee voor het geval u ze nodig heeft.
  • Drink veel water
  • Zorg dat je anti-histamine tabletten bij je hebt

  Als je net als ik 2 tot 3 keer per dag een vochtinbrengende crème moet aanbrengen, kan dat tijdens het reizen erg lastig zijn. Je kunt echter wel een klein potje met je favoriete vochtinbrengende crème meenemen en je handen, gezicht en armen regelmatig insmeren om je huid zacht te houden.

  Als je op vakantie bent bescherm je huid dan goed

  Afhankelijk van het soort weer waar u mee te maken heeft, moet u de gebruikelijke maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat uw eczeem onder controle blijft.

  De belangrijkste regel voor eczeem bij warm weer is om gehydrateerd te blijven en een natuurlijke en betrouwbare zonnebrandcrème (ik gebruik Eucerin) te gebruiken. Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor zonnebrand en u moet extra maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn in de zon.

  Zwemmen in oceaanwater is altijd leuk, maar is Oceaanwater goed voor eczeem? Het is iets dat al vele jaren wordt bepleit. Sommige mensen zweren bij het zout in de oceaan en zeggen dat het goed is voor je huid. Veel mensen zeggen daarentegen dat het hun huid juist uitdroogt en ten alle tijden vermeden moet worden. Lees meer over de effecten van zee- en oceaanwater op eczeem in ons artikel.

  Eczeem moet u nooit tegenhouden om van het leven te genieten. Voor jonge kinderen en volwassenen is het leuk om in de zee te zwemmen en in het zand te spelen. U hoeft alleen maar de juiste maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat het geen negatief effect heeft op uw huid.

  Lees ook:  Kan Frankincense / Olibanum Helpen bij Eczeem, En is het Veilig?

  Reisvriendelijke eczeemproducten

  Veel luchthavens zullen beperkingen hebben met betrekking tot het type verpakking dat u in het vliegtuig mag meenemen. Kleine plastic kuipjes zijn een veilige keuze en de meeste eczeemcrèmes zullen normaal gesproken door de meeste luchtvaartmaatschappijen worden geaccepteerd.

  Er zijn een paar producten die we u aanraden om mee te nemen als u met eczeem reist. Ten eerste zijn ze klein genoeg om in uw handbagage of reistas te stoppen en ten tweede zijn het goede effectieve crèmes die een bewezen werking hebben en uw huid gehydrateerd zullen houden.

  Aangeraden eczeemproducten voor op reis:

  Neem ook een kijkje bij al onze aanbevolen producten voor mensen met eczeem. Daar staan nog veel meer handige producten voor u tussen!

  Laatste aandachtspunten voordat u op reis gaat

  Het maakt niet uit hoe ver je reist, je moet altijd goed voorbereid zijn en klaar zijn voor een noodgeval. Zorg goed voor je huid zowel voor, tijdens als na je reis.

  Laat eczeem u nooit weerhouden van reizen of om op vakantie te gaan. Eczeem zal er voor de meeste mensen (helaas) altijd (of in ieder geval langdurig) zijn. Maar als u goed voorbereid vertrekt hoeft het absoluut niet de pret te drukken. Ik reis al heel mijn leven met eczeem, en vooral in mijn tienerjaren wat minder goed voorbereid. En dat het heb ik geweten ook! Nu ik weet wat ik weet door jaren van ervaring is het allemaal goed behapbaar en kan ik alles doen wat ik wil!

  Ik ben zowel naar warme als koude gebieden afgereisd, en hoewel het een redelijke voorbereiding vergt (en soms wat begrip van je medereizigers) is het met het juiste stappenplan zoals hierboven beschreven goed te doen. 

  Vergeet niet dat de zon een geweldige uitwerking heeft op je eczeem huid. Dus wellicht een vakantie naar de zon in de winter? Lees meer over de voordelen van vitamine D bij eczeem in ons uitgebreide blog.

  Heel veel plezier op uw reis of vakantie en onthoud, geniet er vooral van!