Ga naar de inhoud

Kan Manuka Honing Helpen bij Eczeem?

  manuka

  Eczeem heeft ongeveer 9-18 procent van de kinderen onder de 17 en drie procent van de volwassenen getroffen. Het risico op eczeem is nog groter als er een familiegeschiedenis van astma en allergieën is.

  Hoewel eczeem niet besmettelijk is, zal je merken dat je huid jeukt, geïrriteerd, rood, droog is en soms een met vloeistof gevulde blaar heeft. Bij volwassenen treft eczeem vaak het gebied van de handen, terwijl het bij kinderen vooral de elleboog en achterkant van de knie treft.

  Hoewel er geen officiële remedies is voor eczeem, kunnen sommige artsen medicijnen voorschrijven om de symptomen te verlichten, zoals antibiotica, lokale corticosteroïdencrèmes en systemische corticosteroïden.

  Sommige mensen kiezen ervoor om natuurlijke huismiddelen zoals aloë vera (lees er hier meer over), kokosolie en appelciderazijn te proberen om eczeem te behandelen.

  Heb je uit het brede scala aan beschikbare keuzes ooit overwogen om Manuka honing te gebruiken om je eczeemklachten te behandelen?

  Wat is Manuka honing precies?

  Manuka honing heeft speciale antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die de immuniteit kunnen versterken, huidinfecties kunnen genezen en Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) kunnen voorkomen.

  In tegenstelling tot gewone honing, bestaat Manuka honing uit een grote hoeveelheid Methylglyoxal componenten die alleen op Manuka struik te vinden zijn. Hoe hoger de methylglyoxaalconcentratie, hoe sterker de antibiotische effecten.

  De commerciële Manuka honing heeft verschillende schalen van methylglyoxalconcentratie of wordt ook wel Unique Manuka Factor (UMF) genoemd voor verschillende doeleinden.

  • UMF 0 – 4: niet therapeutisch. Dit wordt vaak gebruikt als zoetstof voor dranken
  • UMF 5 – 9: Algemene voordelen van honing, zoals het verzachten van een zere keel en het behouden van een goede gezondheid
  • UMF 10 – 14: Antibacteriële voordelen om genezing en bacteriële balans te ondersteunen
  • UMF 15 hierboven: Superieur niveau voor therapeutische doeleinden.
  Lees ook:  Eczeem door Zweet - Wat Doe je er Tegen?

  Nadat je de voordelen van Manuka honing kent, vraagt je je waarschijnlijk ook af hoe effectief Manuka honing tegen eczeem.

  Manuka honing en eczeem

  Een kleine studie uit 2017 naar immuniteit, ontsteking en ziekte onderzocht de effectiviteit van Manuka honing bij 14 eczeempatiënten. Het resultaat toonde aan dat Manuka honing een aanzienlijke verbetering geeft in het helpen van de aangetaste huid om sneller te herstellen dan degenen die geen Manuka honing gebruiken.

  Bovendien is honing volgens een medische professional effectief om eczeem te behandelen door het op het aangetaste huidoppervlak aan te brengen. Dit komt doordat honing dik is en vocht in de huid kan vasthouden. Het vasthouden van water is een van de belangrijkste sleutels om een droge huid te voorkomen die irriterend en allergisch kan zijn voor eczeempatiënten.

  Naast het verspreiden van Manuka honing over de aangetaste huid, kan Manuka honing ook op verschillende manieren worden gebruikt. Een daarvan is om elke dag een tot twee eetlepels Manuka honing te consumeren. Dit helpt eczeempatiënten om het immuunsysteem te versterken en de huidconditie te verbeteren.

  Een andere manier is om Manuka honingcrème op de aangetaste huid aan te brengen. Manuka honingcrème bestaat meestal uit drie hoofdingrediënten. Dit omvat Nieuw-Zeelandse Manuka honing, biologische boomnootvrije oliën en bijenwas. Deze ingrediënten worden gecombineerd om ervoor te zorgen dat de crème niet plakkerige en niet brandende effecten heeft op de aangetaste huid.

  Hoewel Makuna honing waarschijnlijk effectief is bij de behandeling van eczeem, zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen om de bijwerkingen te voorkomen.

  Lees ook:  Kan Frankincense / Olibanum Helpen bij Eczeem, En is het Veilig?

  Let hier op

  Er zijn ten minste vier voorzorgsmaatregelen die je moet overwegen voordat je Manuka honing als behandeling gebruikt:

  1. Controleer de Unique Manuka Factor (UMF) en het keurmerk

  Zoals je weet, heeft Manuka honing verschillende niveaus van UMF. Meestal worden UMF 10’s geselecteerd voor de behandeling van eczeem om een hogere antibacteriële eigenschap te verkrijgen. Het kost echter meer voor hogere UMF niveaus vanwege het hogere gehalte aan voedingsstoffen. Je moet ook het UMF keurmerk controleren.

  2. Controleer op allergische reacties

  Je moet ervoor zorgen dat jijzelf of je kinderen geen allergische reactie van de bijen of pollen krijgen. Je kunt proberen een beetje Manuka honing op je hand te doen en een paar minuten te wachten. Als er geen reactie is, zoals roodheid van de huid of irritatie, dan is Manuka honing veilig voor je behandeling. Houd er rekening mee dat Manuka honing niet wordt aanbevolen voor kinderen jonger dan één jaar.

  3. Let op met diabetes

  Manuka honing bevat een hoog suikergehalte en methylglyoxal. Daarom wordt mensen bij wie diabetes wordt gediagnosticeerd, geadviseerd om Manuka honing niet als behandeling te gebruiken.

  4. Niet combineren met medicijnen

  Honing kan de bloedstolling vertragen. Als je geneesmiddelen gebruikt die de bloedstolling vertragen, zoals aspirine, ontstekingsremmende geneesmiddelen, ibuprofen of andere soorten medicatie is het aan te raden om ze niet allebei tegelijk in te nemen.

  Waar kan je Manuka honing kopen?

  Manuka honing is niet zo gemakkelijk te vinden in de reguliere supermarkt. Je kunt het product echter bij verschillende onlinewinkels vinden.  De prijs kan variëren afhankelijk van de UMF-niveaus. Controleer voordat je manuka-honing koopt altijd de Unique Manuka Factor (UMF) en het kwaliteitsmerk.

  Lees ook:  Studeren en Eczeem - Hoe Eczeem mijn Studiekeuze Beïnvloed heeft

  Afsluitend

  Manuka honing heeft geweldige antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die geschikt zijn voor therapeutische doeleinden zoals eczeem.

  In tegenstelling tot gewone honing bevat Manuka honing een grote hoeveelheid methylglyoxale die geschikt is als genezer en als huidbevochtiger bij geïrriteerde en droge huid van eczeempatiënten.

  Extra voorzichtigheid is echter geboden voordat je Manuka honing koopt. Controleer altijd het kwaliteitsmerk en de UMF van Manuka honing om de beste voordelen van Manuka honing te krijgen.

  Gebruik daarnaast nooit Manuka honing als je diabetes hebt en/of een allergische reactie op bijen of pollen.

  Over het algemeen levert het consumeren van Manuka honing niet alleen gezondheidsvoordelen op voor eczeempatiënten, maar ook voor de algemene bevolking bij het versterken van het immuunsysteem en het lichaam.