Op deze pagina
Wat is suiker precies?
Eigenlijk is suiker gewoon een koolhydraat dat al duizenden jaren een bron van energie is voor de mens. Met de overvloed aan ‘zoete receptoren’ op onze tong, zijn we letterlijk ontworpen om suiker te willen omdat ons lichaam is geëvolueerd om het nodig te hebben.
Hoewel er technisch gezien veel verschillende soorten suikers zijn met verschillende positieve toepassingen voor het lichaam, valt de suiker waar ik het over heb onder de categorie ‘vrije suikers’. Dit verwijst naar glucose, fructose en sucrose suikers (in principe alles wat eindigt in ‘ose’) die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken, en die worden aangetroffen in vruchtensap, siropen en honing, in tegenstelling tot die van de meeste natuurlijke voedingsmiddelen.
Daarbij komt ook nog eens dat veel mensen suiker vrijwillig toevoegen aan koffie of thee. Terwijl koffie en thee überhaupt al slecht zijn voor mensen met eczeem!
Het verband tussen eczeem en het eten van suiker
De overdaad aan vrije suikers in het gemiddelde westerse dieet is nu een belangrijke oorzaak van vermijdbare gezondheidsproblemen en ziekten. We hebben iets goeds genomen (iets wat we al eeuwen nodig hebben zoals suiker) en er een massavernietigingswapen van gemaakt. Voor mensen met eczeem is dit probleem helaas alleen nog maar groter!
Maar hoe zijn suiker en eczeem precies aan elkaar gelieerd? Hieronder behandelen we de 5 belangrijkste redenen.
Suiker en candida bij eczeem
Het verband tussen candida en eczeemsymptomen wordt langzaam maar zeker steeds beter begrepen.
Candida is een fantastische gist die harmonieus samenleeft met miljarden andere micro-organismen in onze darmen. Ze hebben letterlijk hun eigen ecosysteem en voeden zich met de suikers die we eten, die in een gezond mens relatief minimaal zouden moeten zijn. In een omgeving met een overaanbod aan voedsel (suiker) zal candida echter in de darm kwaadaardig worden, wat kan leiden tot vernietiging van een gezonde darmflora.
Glycatie en eczeem
Er is de laatste tijd veel te doen geweest rond de term glycatie, en niet voor niets.
Glycatie is het proces dat volgt op de stijging van het insulinegehalte dat optreedt na het consumeren van een suikerhoudende maaltijd. Als we de suiker niet snel daarna daadwerkelijk als energie verbruiken, dan is het bestemd om te worden opgeslagen als vet.
Wat er dan gebeurt, is de afbraak van bepaalde bestanddelen van een gezonde huid, waaronder collageen en elastine. Deze twee bestanddelen zijn niet alleen verantwoordelijk voor het verouderen en rimpelen van de huid, maar ook voor het vermogen van de huid om te genezen en zichzelf te herstellen.
In essentie is glycatie als gevolg van een hoge suikerinname een belangrijke factor voor het verminderen van de kwaliteit van de huid. Dit kan leiden tot barsten in de huid en algehele kwetsbaarheid van de huid waardoor ongewenste irriterende stoffen de huid kunnen binnendringen, wat kan leiden tot verdere gevoeligheid en eczeem.
Suiker en slapen met eczeem
Wat er gebeurt als we voor het slapengaan een grote zoete maaltijd eten, is hetzelfde als wat er op elk moment van de dag gebeurt, en dat volgt op dit proces:
- Na het eten van een maaltijd met een hoog gehalte aan vrije suikers ervaart het lichaam een kalmerend effect, dat liefkozend bekend staat als ‘voedselcoma’.
- Het lichaam besteedt de nacht aan het besteden van energie om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen, waardoor het lichaam de energie verliest die het normaal gesproken zou gebruiken om de schade in het hele lichaam te herstellen, in het bijzonder eczeemuitbarstingen.
- Na ongeveer vier uur nadat het lichaam deze suikervoorraad heeft opgebruikt, zal het de suiker ‘crash’ ervaren die een hoop symptomen kan veroorzaken, waaronder hoofdpijn, prikkelbaarheid en natuurlijk, honger.
- Cortisol wordt dan geproduceerd door de bijnieren als reactie op deze crash die leidt tot een snellere hartslag en een slechtere kwaliteit van de slaap.
Hoewel we ons hier misschien vrij onbewust van zijn, zijn de effecten nog steeds zeer ernstig. En, het probleem hier is dat ons lichaam het beste geneest tijdens de slaap, en in de praktijk is het herstel van het weefsel het sterkst wanneer we in diepe slaap zijn. Dus, als we onszelf deze nachtelijke rust ontnemen, dan heeft het eczeem gewoon niet het vermogen om zo goed te genezen als het zou moeten of willen genezen.
Om mijzelf te verzekeren van een goede nachtrust maak ik gebruik van een luchtbevochtiger in mijn slaapkamer. Ik ga verder in op de positieve effecten van luchtbevochtigers bij eczeem in een ander artikel. Wellicht vindt u onze 7 tips om beter te slapen met eczeem ook interessant.
Suiker en ontstekingen bij eczeem
Naast de genoemde punten waar suiker mogelijk tot eczeem kan leiden, is er nog een andere manier waarop suiker al onze goede inspanningen kan tegengaan.
Fructose is een suikersoort dat een probleem is geworden, niet alleen omdat het de belangrijkste suiker is die nu in zulke grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, maar ook omdat het de ergste suiker voor eczeem is.
Suiker vind je over het algemeen in hoge doseringen in:
- Stropen en zoetstoffen zoals agave en honing
- Frisdranken
- Snoep
- Appelmoes
- Gedroogd of ingeblikt fruit
- Sauzen voor bij het eten
- Salade dressings
- Vruchtensappen
- Energie- en graanrepen
- Bepaalde granen
Wanneer fructose door de lever wordt afgebroken en gemetaboliseerd, worden urinezuur en vrije radicalen gevormd die een ontstekingsbevorderende reactie kunnen veroorzaken die kan leiden tot beschadiging van de cellen. Deze reactie kan niet alleen verantwoordelijk zijn voor huidproblemen zoals eczeem, maar ook voor vele andere gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes 2, metabool syndroom en hoge bloeddruk.
Eczeem en toetjes
Af en toe een donut eten is misschien geen probleem, dus je hoeft de kasten nog niet leeg te maken. Alleen als er elke dag te veel suiker wordt geconsumeerd, kunnen er problemen ontstaan. En raad eens waar in Nederland over het algemeen veel suiker in zit? Juist toetjes.
Als je structureer een zoet toetje eet na je avondeten dan eet je al snel te veel suikers en treden de voorgaande effecten al relatief snel in werking. Houdt hier dus rekening mee als je van een lekker toetje na je maaltijd houdt. Kies iets gezonds en vooral niet te zoet!
Hoeveel suiker is te veel suiker?
Het wordt aanbevolen om de inname van vrije suikers te verminderen tot minder dan 5% van de totale energie-inname, wat zich vertaalt in een gemiddelde van 30 gram suiker voor volwassenen.
We eten nu gemiddeld 153 gram vrije suikers per dag, dat is maar liefst 5+ keer meer dan wat we zouden moeten eten.
Om dit in perspectief te plaatsen, 30 gram suiker krijgt u binnen door een van de volgende producten te consumeren:
- Klein flesje Vitamine Water
- Een blikje Red Bull
- Middelgrote plak cake
- Starbucks koffie
- Griekse yoghurt met honing
- Starbucks muffin
- Glas sinaasappelsap
- 100ml Tomatensaus
Moet je suiker dus vermijden als je eczeem hebt?
Mijn ervaring is dat een beetje suiker niet erg is, zeker als je binnen de richtlijnen blijft van 30 gram per dag. Meest heeft suiker bij mij geleidt tot een uitbraak als ik al een verslechterde conditie had door bijvoorbeeld de winterperiode en daarbij dan echt te veel suiker had geconsumeerd.
Maar om het effect van suiker op uzelf te testen zult u toch echt zelf aan de slag moeten. Ieder lichaam is anders en iedereens eczeem reageert anders op suiker. Dus houdt net zoals bij het testen van je voedsel triggers voor eczeem ook goed in de gaten hoeveel suikers je eet en hoe jouw lichaam daarop reageert. Dit kan niemand anders voor je doen.