Ga naar de inhoud

Huisdieren voor Mensen met Eczeem en Allergie – Kan dat?

  Huisdieren voor eczeem en allergie

  Wil uw kind een huisdier, maar bent u bang dat het hun allergieën of eczeem aandoening zal verergeren?

  Er zijn enkele huisdieren voor allergiepatiënten en mensen met eczeem die u wellicht in overweging wilt nemen.

  Het is moeilijk om nee te zeggen tegen het hebben van een huisdier, vooral als uw kind last heeft van eczeem of allergieën. Ze hebben zoveel pijn en ellende en missen al zo veel plezier door hun aandoening dat het moeilijk is om nee te zeggen als ze om een kat of een hond vragen. Maar welk dier kunnen ze hebben dat hun allergie of eczeem niet beïnvloedt?

  Wij hebben het antwoord! Ze zijn misschien niet allemaal schattig en knuffelig, maar toch kunnen ze een vriendschap met hun huisdier vormen en leren om voor ze te zorgen zonder het risico dat ze hun aandoening aanwakkeren.

  Weinig tijd? De beste huisdieren voor mensen met allergieën en eczeem vind je hier!

  Hieronder vindt u enkele voorbeelden van huisdieren die geschikt zijn voor mensen met allergieën en eczeem.

  • Vissen
  • Reptielen, slangen en hagedissen
  • Sommige katten
  • Varkentjes
  • Sommige honden
  • Konijnen
  • Hamsters

  Enkele van de dieren hierboven hebben nog steeds een vacht, maar zijn beperkt tot hun kooi, zodat de vacht en huidschilfers beperkt blijven tot een kleine ruimte in plaats van het hele huis.

  Waarom veroorzaken dieren allergieën?

  Niet-afscheiders of hypoallergene huisdieren bestaan niet echt. Dit zijn termen die gegeven worden aan huisdieren die niet zo veel vacht en huid verliezen als andere dieren.

  Alle huisdieren verliezen hun vacht of haren, dus het is moeilijk om een huisdier te vinden dat uw eczeem of allergieën niet zal beïnvloeden. Er zijn echter veel dieren die veel minder vacht en huid hebben dan andere dieren. Dit zijn fantastische alternatieve huisdieren voor mensen met een allergie.

  Voor mensen die lijden aan allergieën en eczeem, kunnen huidschilfers van huisdieren een echt probleem zijn. De huidschilfers van huisdieren bevatten een eiwit dat allergische reacties en eczeem uitbraken kan veroorzaken. Er is ook een eiwit dat ook in de urine en het speeksel van deze dieren wordt gevonden.

  Zelfs als uw huisdier buiten woont of u gaat wandelen, brengt u een deel van dat allergeen terug naar binnen in de vorm van kleine druppeltjes urine die de huid raken.

  Uw huisdier zal dan zichzelf likken en schoonmaken en de huidschilfers zullen zich in hun huid nestelen en wanneer de huid droogt en schilfert zullen deze zeer kleine en lichte huiddeeltjes zich overal in uw huis verplaatsen.

  Wanneer u deze kleine deeltjes huidschilfers (dode huidcellen) inademt, denkt uw immuunsysteem dat het wordt aangevallen door ziektekiemen. Voor mensen die last hebben van allergieën, identificeert het immuunsysteem deze onschadelijke eiwitten verkeerd als slechte ziektekiemen. Het creëert een specifiek antilichaam voor het eiwit. Er kan dan een grootschalige en vaak slopende reactie voorkomen en het resultaat is een of meer van deze symptomen:

  • Jeukende of tranende ogen
  • Eczeem uitbraken
  • Hoesten
  • Niezen
  • Een lopende neus
  • Griepachtige symptomen
  Lees ook:  Drukpuntmassage (Acupressure) bij Eczeem - Doen of Niet?

  Het stoppen van huidschilfers bij huisdieren

  De beste manier om van huidschilfers van huisdieren af te komen is door te stofzuigen met een stofzuiger of robotstofzuiger met hepa filter (wij gebruiken zelf deze BLAUPUNKT robotstofzuiger voor de dagelijkse schoonmaakbeurt (ja echt elke dag) en een Dyson steelstofzuiger voor al het andere (1x in de weekenden) en uw huisdier regelmatig buitenshuis te verzorgen.

  Zelf hebben wij geen huisdieren (meer) maar gebruiken wij ook de bovenstaande twee stofzuigers. Ze kosten wat, maar de prijs weegt lang niet op tegen het leefplezier dat ik eruit haal door de dagelijkse schone en frisse lucht. Deze producten zorgen er voor dat ik gewoon heel graag thuis ben nu, waar binnenshuis zijn lang niet altijd mij favoriete bezigheid was in het verleden!

  U kunt ook de bewegingsvrijheid van uw huisdier beperken tot een aantal kamers, en er zijn ook sprays die de hoeveelheid huidschilfers van uw huisdier kunnen verminderen.

  Zorg ervoor dat u schone allergeenvrije lucht heeft in de kamers waar u of uw kind de meeste tijd in doorbrengt. Aangezien de gemiddelde persoon 8-9 uren in hun slaapkamer doorbrengt lijkt dit de vanzelfsprekende keuze om een allergievrije zone te hebben. Koop een luchtreiniger, luchtbevochtiger of ventilator met een ingebouwde HEPA-filter om een schone toevoer van verse lucht in de slaapkamer te garanderen.

  Voor op de slaapkamer hebben wij een Philips luchtbevochtiger gekocht die onze lucht reinigt en op een goede luchtvochtigheid houdt. Lees meer over luchtbevochtigers en waarom deze aan te raden zijn voor mensen met eczeem en allergieën in onze uitgebreide blog.

  Beste alternatieve huisdieren voor mensen met allergieën en eczeem

  Als u uw zoon of dochter niet kan overtuigen van het niet hebben van een kat of hond, koop er dan tenminste een die de minste hoeveelheid huidschilfers afgeeft. Sommige katten- en hondenrassen hebben minder vacht en verliezen minder huid. Ze staan bekend als hypoallergene rassen.

  Een overzicht van de beste hypoallergene hondenrassen vindt u hier

  Een overzicht van de beste hypoallergene kattenrassen vindt u hier

  Het moeilijkste is om hen te overtuigen om een alternatief huisdier te kiezen. Eén die niet zo schattig en knuffelig is als een kat of hond en één die je niet kunt leren zitten of apporteren. Sommige van deze dieren zijn echter een veel veiligere optie voor mensen met een allergie of eczeem.

  Vissen

  De veiligste optie voor een mensen met een allergie. Ze werpen geen huid af die kan worden ingeademd en bieden geen enkel risico. Helaas doen ze geen kunstjes en kunnen ze niet worden meegenomen voor een wandelingen, maar ze hebben wel een aantal grote voordelen.

  Lees ook:  Is thee slecht voor eczeem? Is het beter om koffie te drinken?

  U kunt een mooi aquarium in hun slaapkamer neerzetten en deze vullen met felgekleurde vissen. Mooie verlichting kan een kalmerend effect hebben en het geluid van stromend water zal hen helpen om te slapen. Als ze eenmaal gewend zijn aan het geluid, zullen ze het ontspannend vinden.

  Hagedissen, kikkers en andere reptielen

  Reptielen hebben geen vacht en geen huidschilfers. Het zijn rustige, vreedzame wezens die uw kind ook veilig kan vasthouden en tegen kan praten. Oké, ze kunnen dan misschien niet worden meegenomen voor wandelingen, of tenminste niet zonder een vreemde blik van andere mensen!

  Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en voor te zorgen. Het enige nadeel is de verwarming en verlichting in hun leefruimte, ze hebben een warme omgeving nodig om in te leven, zodat de verwarmingskosten iets hoger zijn dan bij een aquarium.

  Na het aanraken van een reptiel moet u uw handen wassen en antibacteriële gel gebruiken.

  En als u op vakantie gaat, zijn ze gemakkelijk aan iemand te geven om voor te zorgen.

  Hamsters en muizen

  Het zijn kleine huisdieren en ze geven niet te veel huidschilfers af. Ze worden normaal gesproken het grootste deel van de dag in hun kooi gehouden en beperkt tot één kamer, zodat u uw blootstelling aan de kleine huidschilfers die ze afgeven beperkt.

  De verzorging vraagt ook niet te veel tijd, ze hebben alleen voedsel, water en beweging nodig (in hun kooi). Je moet ze wekelijks schoon maken en misschien is het het beste om dit buiten te doen.

  Hamsters en muizen kunnen ook gemakkelijk aan een vriend of buurvrouw worden gegeven om voor te zorgen als u op vakantie gaat.

  De kosten van een kooi en voeding zijn ook zeer laag. Geen verwarming of verlichting om voor te betalen. Gewoon een eenvoudige kooi met speelgoed en een oefenwiel voor hen om mee te spelen is prima.

  Hoewel uw kinderen het graag zouden zien, is het niet verstandig om de kooi in de slaapkamer te zetten zoals we al eerder besproken hebben. Zorg voor een aparte kamer waar u kind niet te veel tijd doorbrengt maar wel gemakkelijk naartoe kan mocht hij of zij dat willen.

  Slangen

  Slangen zijn perfecte huisdieren voor mensen met eczeem. Ze geven geen huidschilfers af, dus je zou er helemaal niet op moeten reageren.

  Slangen en andere reptielen zijn maar zelden de bron van allergische reacties. Mensen die gevoelig zijn voor allergenen of huidaandoeningen hebben en die slecht reageren op dierlijke huidschilfers wordt aangeraden om een slang als huisdier te overwegen.

  Er is een misverstand dat slangen stinken en niet prettig zijn om te hebben in een slaapkamer. Dit is niet waar!

  Slangen voeden zich niet vaak en produceren dus niet veel uitwerpselen. De enige geur is afkomstig van ongegeten voedsel (ja hier moet je wel tegen kunnen, want ze eten geen brokjes!) of de zeer kleine uitwerpselen die ze produceren. Als je dit dagelijks uit hun bak haalt, krijg je geen nare geurtjes.

  Lees ook:  Wat Zijn de Beste Supplementen Voor Mensen met Eczeem?

  Een vraag die vaak wordt gesteld is: zijn slangen gevaarlijk? Nee, niet het soort slangen dat voor huisdieren wordt gehouden en verkocht.

  Slangen zijn stil en nemen weinig ruimte in beslag, zodat ze het ideale huisdier zijn voor een kinderkamer.

  De grootte van de tank die u koopt voor uw slang zal afhangen van de grootte van de slang. De meeste dieren die in gevangenschap worden gehouden zullen groeien tot de grootte van de ruimte waarin ze leven. Er zijn veel slangen variëteiten om uit te kiezen en de meeste slangen worden niet groot.

  Vogels

  De meeste mensen denken dat allergieën voor huisdieren worden veroorzaakt door vacht, maar veren en vogelhuid kunnen nog steeds problemen veroorzaken, vooral als u last heeft van astma. Daarnaast kunnen ze ook huisstofmijten in hun veren en huid hebben.

  Sommige vogels worden echter als hypoallergeen geclassificeerd. Dit zijn vogels die minder veren en minder huidschilfers afwerpen. Vogels zoals parkieten zijn perfecte huisdieren voor kinderen met astma, allergieën en eczeem.

  Vogels zijn gemakkelijk te verzorgen en goedkoop te voeden en aan te schaffen. De initiële kosten van de kooi is de enige grote uitgave. Daarna is het alleen nog maar vogelzaad.

  Kinderen houden ervan om met vogels te praten en sommigen zullen zelfs leren om terug te praten.

  Zorg ervoor dat u een kooi koopt die de juiste maat heeft voor uw vogel. Hoe meer ruimte ze hebben, hoe meer plezier je uit je huisdier haalt en hoe gezonder de vogel zal zijn. Het is niet leuk om grote vogels zoals papegaaien en parkieten in kleine kooien te zien.

  Laatste puntjes

  Het is sterk aan te raden om je op allergieën te laten testen voordat je een huisdier koopt om er zeker van te zijn dat jij of je kind er niet allergisch voor is en om te weten te komen hoe erg de allergie is.

  Als u een milde allergie voor huisdieren en huidschilfers van huisdieren heeft, dan is elk van de hierboven genoemde huisdieren prima. Als u echter een ernstige allergie heeft voor huisdieren dan is wellicht alleen een vis of helemaal geen huisdier een optie.

  Wij hebben zelf heel lang vissen gehad (na veel geëxperimenteer met andere huisdieren), om het zekere van het onzekere te nemen. Uiteindelijk hebben we nu helemaal geen huisdieren meer. Dat is jammer maar voor ons helaas nu de beste optie.

  Nu u goede alternatieve huisdieren kent voor u of uw kind met eczeem is het ook verstandig u wat verder te verdiepen in de relatie tussen voeding en eczeem.