Ga naar de inhoud

Eczeem scrubben of exfoliëren?- Hoe doe je het goed?

  Eczeem scrubben

  Eczeem exfoliëren kan het tegenovergestelde lijken van wat u zou moeten doen, zou dit uw huid niet alleen maar meer belasten? Het verwijderen van dode huid is eigenlijk ongelooflijk gezond voor uw eczeem, maar u moet wel heel voorzichtig zijn met hoe u het doet.

  Waarom eczeem exfoliëren of scrubben?

  Exfoliëren is iets tegen je huid wrijven om dode en droge huidcellen te verwijderen. Het helpt om uw huid schoon te maken en ook vuil en bacteriën te verwijderen, en kan harde korsten wegnemen die vaak voorkomen bij eczeem.

  Mensen met eczeem hebben vaak veel meer dode en droge huidcellen om zich van te ontdoen dan andere mensen, dus veel mensen die lijden aan eczeem vinden verlichting in het regelmatig scrubben van hun huid. Het verwijdert ook de schilfers die er soms in het openbaar af kunnen vallen, wat velen van ons in verlegenheid kan brengen.

  De dode huid en de harde korsten op het oppervlak van de eczeemhuid voorkomen ook dat vochtinbrengende crèmes en huidverzorgingsproducten niet meer kunnen doordringen en echt hun werk kunnen doen, dus het is aan te bevelen als een regelmatige activiteit voor mensen die leven met deze aandoening.

  Deze behandeling kan extra effectief zijn voor je eczeemhuid in de winter omdat deze dan extra kwetsbaar is.

  U moet alleen droge, schilferige of korstachtige eczeem plekken scrubben. Als uw huid al te geïrriteerd, gebarsten of zelfs open is moet u absoluut niet scrubben!

  Zie het meer als een onderhoudsactiviteit, voor tussen de uitbraken door, om uw huid te helpen bij het reinigen en de droge en dode schilfers te verwijderen.

  De beste manier om eczeem te exfoliëren

  Doe het vooral zachtjes! Een van de beste manieren is om een product te gebruiken dat zowel hydraterende eigenschappen heeft als ook de grofheid die nodig is om te scrubben. Er zijn enkele exfoliërende zepen, maar het is het beste om een zeep te kiezen die specifiek geschikt is voor de gevoelige huid en die uw huid niet ontdoet van het hoognodige vocht.

  Lees ook:  Kan Aloë Vera Helpen bij Eczeem?

  Zeezout Scrubs

  Enkele van de beste scrubproducten die u kunt gebruiken hebben zeezoutkorrels als de exfoliërende eigenschap. Zeezout is heerlijk voor de eczeemhuid, met als bijzonder goede optie zeezout uit de Dode Zee.

  Zout bevat veel mineralen zoals calcium, magnesium, kalium en ijzer. Het kan ook de weerstand van uw lichaam verbeteren, helpen genezen, infecties voorkomen en de strijd met bacteriën aangaan.

  En het voordeel voor eczeempatiënten; zout verlicht ook ontstekingen en verzacht en hydrateert de huid.

  Wrijf de scrub over uw hele huid, hetzij met uw hand of met een zachte doek. U kunt de scrub aanbrengen onder de douche, voor de douche of in bad. Spoel het voorzichtig af en dep jezelf droog met een handdoek.

  Ook al worden deze producten ‘scrubs’ genoemd, je moet ze niet echt op je huid scrubben/schuren/schrobben als je eczeem hebt. Wrijf het gewoon zachtjes in een cirkelvormige beweging over je huid, dat is alles wat je nodig hebt.

  Scrubs mengen het zout met een dikkere basis, zoals kokosolie, die je huid hydrateert terwijl de ruwheid van de zoutkorrels de dode huidcellen van je huid afvoert.

  Probeer bijvoorbeeld deze 100% Dode Zeezout scrub eens.

  Scrub met suiker

  Suiker heeft een aantal  gezondheidsvoordelen voor de eczeemhuid. En je dacht dat te veel suiker slecht voor je huid was! Maar je eet het niet – je wrijft het op je lichaam!

  Onbewerkte suiker bevat veel glycolzuur, dat regenererende eigenschappen heeft voor je huid. Glycolzuur is een veel voorkomend ingrediënt in huidverzorgings- en antiverouderingsproducten, omdat het rimpels vermindert, de huid repareert en hydrateert en helpt de huid te beschermen tegen giftige stoffen.

  Het is belangrijk op te merken dat glycolzuur, zoals bijna alles, een uitbraak ook juist kan veroorzaken bij sommige mensen die eczeem hebben, alhoewel dat bij de meeste niet zo zal zijn.

  Het is het beste als je een suikerscrub test op een klein stukje van je huid waar je op dit moment geen last hebt van een eczeem uitbraak, en veeg het dan weg. Wacht 48 uren om te zien wat het effect is. Merkt u niks raars? Dan kunt u dit product gewoon gebruiken!

  Probeer bijvoorbeeld deze suikerscrub eens.

  Droog scrubben

  U hoeft niet per se een exfoliant product te kopen, u kunt hetzelfde soort resultaten behalen met een zachte, droge borstel voor uw huid. Kies een borstel die niet te schurend is voor je huid, een borstel gemaakt van haar of siliconen zal fijn zijn (ik gebruik er één zoals deze).

  Lees ook:  Eczeem en Voeding - Kan Voedsel Eczeem Veroorzaken of Verergeren?

  Gebruik zachte cirkelvormige bewegingen met de lichaamsborstel over de delen van uw lichaam waar u de droge huid wilt verwijderen. Doe dit voordat u gaat douchen.

  Eczeem scrubben – Wat moet je absoluut niet doen?

  Kinderen, vooral baby’s, vinden het misschien niet echt leuk om te worden gescrubd, dus ook hier is het belangrijk om zo voorzichtig mogelijk te werk te gaan. Het is belangrijk dat u de activiteit volhoudt en hen probeert te laten wennen als het kan, want het is enorm goed voor de huid.

  Je moet voldoende wrijven om droge huidcellen te verwijderen, maar niet zo hard dat je de huid echt geïrriteerd raakt of pijn veroorzaakt bij de getroffene.

  Scrub niet elke dag – geef je huid de kans om te ademen en te ontspannen tussen de scrubsessies door. Over het algemeen wordt niet meer dan één keer per week aanbevolen.

  Als u last heeft van geïnfecteerde plekken op uw huid, scrub dan niet. Tekenen van infectie kunnen bestaan uit een bloedende en geïrriteerder huid. Als je geïnfecteerde zones hebt, moet je een arts raadplegen omdat je waarschijnlijk een antibioticakuur voorgeschreven moet krijgen om dit op te lossen.

  Veel chemische exfolianten kunnen uw huid verslechteren, dus ook al raden we aan om te scrubben voor mensen met eczeem, kies niet zomaar een product. Chemische scrubs zijn bijzonder hard en alles wat een agressieve middel bevat, zal uw huid uitdrogen.

  Zoek naar scubs die zijn gemaakt van volledig natuurlijke ingrediënten of die zijn gelabeld als geschikt voor eczeem patiënten of voor mensen met een gevoelige huid. Als u niet zeker weet welke ingrediënten u moet vermijden, zijn dit enkele om op te letten:

  • Sulfaten zoals natriumlaurylsulfaten en natriumlauretsulfaat (SLS)
  • Diëthanolamine
  • Triclosaans
  • Parabenen
  • Aardolie
  • Salicylzuur
  • Retinol
  • Conserveringsmiddelen zoals methylparaben en butylparaben
  • Benzofenonen
  • Geuren

  Zelfs als u een scrub gebruikt die volledig natuurlijk of geschikt is voor de gevoelige huid, zorg er dan voor dat u eerst een test uitvoert op een klein veilig gebied van uw huid, om er zeker van te zijn dat er niets in dit specifieke product zit waar uw eczeem zich tegen keert.

  Andere tips en trucs om u te helpen met uw eczeem

  Baad niet te vaak, te lang of in te warme baden of douches. Warm water heeft een uitdrogend effect op uw huid.

  Lees ook:  Drukpuntmassage (Acupressure) bij Eczeem - Doen of Niet?

  Breng na het douchen een heerlijk vettig verzachtend middel aan met hydraterende eigenschappen. Het helpt om dit daadwerkelijk aan te brengen terwijl je huid nog nat is om het vocht weer vast te houden.

  Je hebt inwendig echter wel veel water nodig, dus drink de hele dag door veel water om het vochtgehalte op peil te houden. Elk levend wezen heeft veel water nodig, maar mensen die eczeem hebben moeten hun inname meer verhogen dan anderen. Vocht buiten het lichaam is ook belangrijk. Lees hier meer over in ons artikel over luchtbevochtigers voor eczeem.

  Sommige mensen hebben er baat bij om dagelijks een probiotisch supplement te nemen of voedsel te eten dat veel probiotica bevat, zoals yoghurt, miso en andere gefermenteerde producten. Sommige andere mensen krijgen van producten als yoghurt juist meer klachten. Test dit dus eerst zelf goed uit!

  Sommige mensen vinden hun eczeem ook beter als ze bepaalde soorten voedsel vermijden, zoals suiker, zout, verzadigde vetten, gluten, zuivel en soja. Speel dus echt met je voedingspatroon als je merkt dat het goed of juist slecht gaat. Lees ons artikel over voeding en eczeem om meer over de wisselwerking daartussen te weten te komen! 

  Dus moet je scrubben met eczeem? – de laatste puntjes

  Exfoliëren is prachtig voor eczeem, maar moet wel zorgvuldig worden gedaan. Borstel niet te hard en gebruik alleen producten die geschikt zijn voor de gevoelige huid, of maak je eigen producten. Scrub alleen de droge, schilferige huid, niet de gebarsten of open plekken, en scrub slechts één keer per week.

  Het is een mooie activiteit om je huid schoon te houden, droge en dode huidcellen te verwijderen en je vochtinbrengers en huidverzorgingsproducten beter te laten werken.

  Geen zin om zelf thuis te scrubben? Wist u dat zeewater praktisch het zelfde doet? Lees er meer over in ons blog over de voordelen van zeewater voor eczeem.

  scrubben bij eczeem pinterest image