Ga naar de inhoud

Drukpuntmassage (Acupressure) bij Eczeem – Doen of Niet?

  Acupressure massage

  Het kan zomaar zijn dat jij, of je kind, last heeft van een vervelende soort jeuk en een huid die ontzettend droog is. Een van de meest voorkomende aandoeningen bij kinderen is eczeem. Deze wordt vaak minder er naar mate je ouder wordt.

  Het maakt niet uit wie het ook heeft. Eczeem is nooit leuk. Je voelt je enorm ellendig omdat die vervelende jeuk maar niet stopt. Dit heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld je nachtrust.

  Atopisch eczeem is een huidaandoening die erfelijk is, hiermee zul je moeten leren leven en je zult er mee moeten leren omgaan. Dit komt omdat dit een reactie is van het afweersysteem dat in de huid zit dat allerlei bacteriën en virussen buiten de deur houdt.

  Echter, er zijn gelukkig een hoop dingen die je kunt proberen. Maar, het is allereerst goed om te weten waarom eczeem bestaat. En daarna, wat je eraan kunt doen.

  Waarom heb je jeuk als je eczeem hebt?

  Jeuk bij eczeem ontstaat altijd vanwege een ontstoken huid. Een huid die in goede staat verkeert maakt een extra beschermlaag aan om allerlei ongewenste indringers en bacteriën geen kans van slagen te geven.

  Wanneer je last hebt van eczeem dan is deze laag niet goed intact. Je huid kan zich minder goed verzetten tegen prikkels die van buitenaf komen. Daarnaast kan de huid veel minder water vast houden. Dit maakt dat de huid minder vet bevat die hard nodig zijn voor een goed afweersysteem tegen bacteriën. De huid is daardoor ongelooflijk droog, is vrij vatbaar voor vervelende ontstekingen en is snel geïrriteerd.

  Lees ook:  Winter eczeem behandelen - Waarom is eczeem erger in de winter?

  Vaak reageer je ook op stoffen die het afweersysteem overactief laten reageren. Wanneer je last hebt van eczeem dan kan een droge lucht, zweten of stress de huidaandoening nog erger maken.

  Wat kun je het beste doen bij eczeem?

  Hoe kun je eczeem nu behandelen. De arts kan verschillende dingen voorschrijven die er voor zorgen dat de lichamelijke reacties bij het opduiken van een ontsteking worden onderdrukt.

  Een andere stap kan zijn om de huid beter te gaan verzorgen met goede producten die passen bij je huid. Producten die ervoor zorgen dat de huid zich weer beter herstelt.

  Wil je hier meer over weten? Lees dan onze volgende artikelen eens:

  Een drukpuntmassage tegen eczeem

  Een drukpuntmassage kan ook heel effectief zijn tegen eczeem. Een drukpuntmassage wordt ook wel een shiatsu massage genoemd. Dit is een massagebehandeling die uit het oude Azië komt. Deze is gericht op het aanpakken van diverse drukpunten door middel van de duim en de vingers. Met een acupressure massage kun je eczeem wellicht een stukje verlichten.

  Met deze manier van een massage geven worden er plekken gemasseerd die zorgen voort ongemak en pijn. Er wordt gedrukt op specifieke plekken op het lichaam, een drukpuntmassage kan een stuk effectiever zijn dan een massage waar enkel wrijftechniek wordt toegepast.

  Daarnaast is de standaard wrijftechniek die bij normale massages gebruikt wordt vaak erg onplezierig voor mensen met eczeem, zeker als je huid als droog, geïrriteerd of beschadigd is.

  Lees ook:  Is Zeewater Goed voor Eczeem? Mijn Ervaringen na 28 Jaar Eczeem

  Wat zijn de daadwerkelijke voordelen. Het kan zorgen voor een grote vermindering van stress en een betere ontspanning van het lichaam. De bloeddoorstroming kan daarnaast ook worden verbeterd, hierdoor pak je echt vervelende blokkades aan in het lichaam.

  Daarnaast kan het ook goed helpen om eczeem een stukje te verlichten. Voor een goed functionerende huid is een goede doorbloeding belangrijk. Maar, wat vooral belangrijk is, is een goede afvoer van afval stoffen. Met een drukpuntmassage wordt het laatst genoemde punt ook vooral bevordert. Na een drukpuntmassage voel je jezelf vaak al een stuk beter dan ervoor.

  Hoe werkt een drukpuntmassage?

  Het punt waar je pijn hebt wordt beschouwd als het knelpunt dat moet worden aangepakt. Hier kan de energie niet vrij en goed doorstromen. Daarom zal de masseur meerdere keren met de duim of met de handpalmen op dit punt drukken.

  In principe zou dit geen pijn moeten doen. Maar, het kan wel zo zijn dat het enigszins vervelend aanvoelt. Deze techniek van massage is vooral gericht op het wegnemen van de pijn. En, het zou moeten zorgen voor een betere doorbloeding en doorstroming van de organen. Dit is goed voor de gezondheid. Daarnaast kan een drukpuntmassage een enorm goed gevoel geven. Alsof je herboren bent.

  Naast het drukken alleen bestaat er ook een techniek van duimcirkels. Bij deze techniek gebruikt een masseur iets minder kracht dan bij het drukken. Deze techniek wordt alleen gebruikt op plekken waar je extra gevoelig of kwetsbaar bent. Zoals bij het gebied van de ruggengraat en de pols. De effecten zullen hetzelfde zijn.

  Lees ook:  Werkt Geitenmelk Tegen Eczeem? Fabeltje of Feit?

  Doen of niet?

  Een drukpuntmassage heeft dus veel voordelen. Maar, hoe regel je nu zoiets? Vooral via het internet is het tegenwoordig erg makkelijk om op zoek te gaan, en een afspraak te maken. Je kunt soms ook zonder afspraak gewoon langskomen.

  Maar, hoewel een massage als deze goed is voor de gezondheid, het zal het eczeem hoogstwaarschijnlijk niet volledig verhelpen. Het is enkel een methode die er voor zorgt dat de pijn wordt verlicht, maar als je eczeem hebt dan kun je dit vaak goed gebruiken.

  Soms kan de pijn zo ondraaglijk worden dat het echt niet meer gaat. Dat je niet meer normaal kunt sporten, of dat je soms in de simpele dagelijkse routine al last hebt van verschrikkelijke pijn. Dan is een drukpuntmassage goed, omdat je in ieder geval de pijn kunt verlichten en dan weer makkelijker door kunt gaan met de dagelijkse routine.

  Wil je het eczeem echter verminderen of verhelpen? Dan zul je toch echt een doktersafspraak moeten maken om te kijken welke middelen er tegen het probleem kunnen worden ingezet. En lees natuurlijk meer op EczeemEnzo.nl over handige manieren die wij toepassen bij het bestrijden van onze eczeem!