Ga naar de inhoud

Review: Blaupunkt Bluebot XSMART – Robotstofzuiger (en dweil) Getest

  Blaupunkt robotstofzuiger review

  Waarom een robotstofzuiger?

  Een schoon huis vindt iedereen prettiger om in te leven dan in een vies en stoffig huis. Maar voor mensen met allergieën of eczeem is stof extra schadelijk doordat het je immuunsysteem aanvalt. Alleen stofzuigen is ook niet fijn voor mensen met een allergie omdat dit vaak ook veel stof en andere stofjes does opwaaien door je huis, waar je luchtwegen weer geïrriteerd van raken.

  Het voordeel van een robotstofzuiger is dat deze werkt als jij er niet bent, dus je hebt nooit last van stofjes die door je huis heen dwarrelen. Maar ook voor mensen zonder allergieën is het ideaal dat je huis schoongemaakt wordt als je aan het werk komt, en dan thuis komt in een lekker schoon gezogen en gedweild huis. Ideaal en goedkoper dan een schoonmaker!

  blaupunkt robotstofzuiger voor eczeem

  Mijn Blaupunkt (genaamd Jos) werkt 3 keer per week van 11 uur tot ongeveer half 1. Wij hebben een appartement van +- 80 m2 verspreid over 2 slaapkamers, een keuken, gang en grote woonkamer.  Een keer per week zet ik er de dweil onder (op vrijdag) zodat het huis in het weekend extra schoon is. Jos heeft geen enkel probleem met deze oppervlakte en het aantal kamers, en houdt met zijn gps plattegrond netjes bij waar hij al geweest is en welk stuk nog gedaan moet worden (zie afbeelding hieronder). En ik houdt hem vanaf mijn werk met de app goed in de gaten, zodat ik zeker weet dat hij niet stiekem een stuk overslaat!

  Het schoonmaakresultaat

  Hoe goed robotstofzuigers deze dagen ook zijn, het resultaat zal altijd (iets) minder zijn dan als je zelf een grondige schoonmaak doet. Vooral de hoeken kan hij wat moeite mee hebben, voornamelijk door zijn ronde vorm. Ik heb daarom zelf ook een steelstofzuiger van Dyson bij de hand om één keer per week deze even na te lopen.

  Maar ik moet eerlijk zijn, ik had minder verwacht dan wat hij werkelijk doet. Door de regelmaat waarmee ons huis nu gestofzogen en gedweild wordt (respectievelijk 3 en 1 keer per week) is het huis continu schoner dan voorheen.

  Handige app met gps plattegrond

  Op de afbeelding hieronder ziet u de plattegrond die de Blaupunkt Bluebot Xsmart van ons huis gemaakt heeft en de route die hij door het huis heen neemt. De dikke donkere randen heeft hij vastgesteld als objecten waar hij niet overheen kan (oftewel muren en meubels), de dunne grijze lijnen is de route die hij volgt. Hier heb ik zelf niks aan gedaan, dit heeft hij allemaal zelf bepaalt door gewoon het huis langs de randen af te tasten.

  Deze screenshot van de app heb ik gemaakt terwijl ik op mijn werkt zat, ideaal toch? Nu zie ik gelijk of hij punten overgeslagen heeft en kan ik dit zodra ik thuis kom nog even corrigeren (of zelf doen met de steelstofzuiger).

  Maar ieder appartement of huis is natuurlijk anders, kan de robotstofzuiger wel goed overweg met lastige hoekjes en objecten zoals tafels, krukjes en stoelen? Hier was ik in het begin ook niet zeker van dus heb ik de eerste paar keer de robot laten werken toen ik thuis was. Het is toch raar om zo’n robot te laten werken in je huis als jij er zelf niet bent, wat als hij iets stuk maakt?

  Lastige stukken ook goed schoon

  Ik was eerlijk gezegd erg onder de indruk van hoe deze omgaat met een relatief lastig stuk in ons huis. In het onderstaande filmpje ziet u hoe hij zichzelf in een lastige hoek gewerkt heeft naast de bank en daar zonder veel moeite vandaan komt zonder mijn PSVR of andere consoles te beschadigen, dat terwijl hij onder een voetenbankje en salontafel doorgaat. Daarna baant hij zich een weg langs een Scandinavische design luierstoel en gaat hij de drempel naar de gang over, zonder moeite(!).

   

  Een van de grote pluspunten van dit model voor mij was dat hij dus zowel kan dweilen en stofzuigen en over een HEPA filter beschikt. Hierdoor kan hij zelfs werken als ik (met mijn allergieën) gewoon thuis ben.

  Daarnaast beschikt deze ook over verschillende schoonmaak modus waardoor hij zowel geschikt is voor huizen met tapijt (hoog- en laagpolig) als parket. Ook detecteert de Blaupunkt extra vuile stukken, waarvoor hij direct overschakelt op zijn ‘intensieve reinigingsmodus’. Zo maakt hij elk stuk van je huis of appartement lekker goed schoon! Eén ding wat ik u wel wil meegeven. Als u hem wilt laten dweilen, maak dan van tevoren de dweil goed nat, anders duur het even voordat het apparaat de dweil zelf helemaal goed bevochtigd heeft!

  Wat is goed en minder goed aan deze robotstofzuiger?

  Oké dus ik ben tevreden over deze robotstofzuiger, maar wat zijn nu precies de goede en minder goede punten voor mij als gebruiker? Deze heb ik handig voor u op een rijtje gezet.

  De voordelen van de Blaupunkt Bluebot XSMART – waar is hij goed in:

  • Makkelijk met de app te bedienen en controleren
  • HEPA filter voor personen met allergieen
  • Niet bijzonder prijzig
  • GPS tracking
  • Snapt een plattegrond met meerdere kamers
  • Keert terug naar zijn laadstation
  • Kan ook dweilen
  • stil

  Nadelen aan de Blaupunkt Bluebot Xsmart – wat doet hij minder goed:

  • Tot maximaal 100 m2
  • relatief kleine stofbak
  • +- 300 euro is niet binnen ieders budget
  • sensoren goed schoonhouden (anders raakt hij de weg kwijt)
  • Moeite met eettafel met veel stoelen (ik zet deze op z’n kop op tafel als ik weg ga)
  • Dweilen kan alleen als je geen kleed hebt

  Of deze robotstofzuiger ook bij u past kunt u hopelijk zelf bepalen aan de hand van bovenstaande punten.

  Waar moet je op letten

  Er zijn een aantal punten waar u zich van bewust moet zijn als u deze robotstofzuiger overweegt.

  Ten eerste is het belangrijk dat u het apparaat goed onderhoudt. Maak elke paar dagen de sensoren even schoon zodat hij goed zijn weg kan vinden door je huis. Daarnaast zijn de stofbak en watertank niet heel groot, deze moet u na elke schoinmaakbeurt legen of juist vullen.

  Als laatste werkt de dweil alleen goed als u geen kleed op de vloer heeft of een gestoffeerd stuk vloer in huis heeft. Hij maakt geen onderscheid tussen het type ondergrond en zal met de dweil proberen het kleed te dweilen. Dat is natuurlijk niet zo slim. Wel kunt u met de meegeleverde magneetstrip een stuk van uw kamer aangeven waar hij niet mag komen.

  Altijd opgeladen en uit het zicht

  Maar om u te laten zien hoe slim deze Blaupunkt is, treft u hieronder nog een filmpje. In dit filmpje had hij zijn schoonmaak ronde afgerond net toen hij in een aparte kamer (onder het bed) erachter kwam dat hij zijn routine afgerond had (dit is de kamer die je hierboven op de gps plattegrond links in het midden ziet. Nu moet hij dus terug naar zijn oplaadstation (helemaal rechts onderin op de plattegrond). Ik was net te laat met starten met filmen dus u kunt hem nu pas vanaf de gang (het midden van de bovenstaande plattegrond) volgen terug naar zijn vaste plek. Maar soepel toch?

  Hij heeft het alleen een beetje lastig bij het laatste stukje rond de tafel. Dit ligt meer aan mij dan aan het apparaat, ik heb het oplaadstation op de meest afgelegen (en moeilijkst te bereiken) plek van het huis gezet omdat ik deze niet graag in het zicht hebt. De fabrikant raad juist het tegenovergestelde aan, namelijk een centraal gelegen punt welke hij van verschillende plekken goed kan zien. Maar als nog heeft deze Blaupunkt hier weinig moeite mee.

   

  De perfecte robotstofzuiger voor mensen met eczeem?

  Of u nu een allergie of eczeem heeft, of gewoon graag altijd een schoongemaakt huis heeft. Deze robotstofzuiger van Blaupunkt neemt voor u een hoop werk uit handen. Als u een druk leven heeft, is het ideaal dat dit apparaat uw huis stoft en dweilt terwijl u er niet bent. Zodat u zelf als u thuis bent echt kan genieten en niet nog deze huishoudelijke taak hoeft te doen.

  Ook als u het apparaat laat werken als u er wel bent zorgt het HEPA filter er voor dat u geen last van uw allergie heeft en rustig op de bank kan blijven zitten. Echter, als u verwacht dat u met de aankoop van dit apparaat nooit meer hoeft schoon te maken komt u bedrogen uit. Dat is helaas niet zo. Deze robotstofzuiger doet een hele hoop, maar u zult zelf zo nu en dan toch even snel de stofzuiger, kruimeldief of swiffer langs de moeilijker te bereiken plekken halen.

  Al met al heeft deze Blaupunkt Bluebot Xsmart mij veel tijd en geld (aan een schoonmaker) bespaard en durft ik met een gerust hart te zeggen dat dit één van mijn beste aankopen van de laatste tijd is geweest.