Ga naar de inhoud

Bananen Eten bij Eczeem – Goed of Slecht Idee?

  bananen

  Het ontstaan van eczeem kan samenhangen met vele factoren. Wanneer je met deze huidkwaal bekend bent, heb je vast ervaren dat het ene moment de problemen erger zijn van op andere momenten.

  Het is breed bekend dat het klimaat, de mate van stress, maar ook voeding van invloed is. Zo is de winter vaak een periode waarin mensen met eczeem extra veel hinder ervaren van hun huidaandoening. Hoewel er veel informatie beschikbaar is over zaken die van invloed zijn op eczeem, kan het soms ook heel lastig zijn om te ontdekken wat waar is en wat een fabeltje blijkt te zijn. Hoe blijf je door de bomen het bos zien?

  In deze blog richt ik mij heel specifiek op het onderwerp bananen en eczeem. Wat is er bekend van het effect van deze voeding? En wat zijn verzinsels? Ik hoop je hiermee op weg te helpen hoe je door aanpassing van je voedingspatroon je klachten kunnen verminderen. 

  Zijn bananen slecht voor eczeem?

  Wanneer je een gevoeligheid hebt voor bananen is de kans heel groot dat het eten ervan een negatief effect heeft op het huidprobleem. Mensen met een allergie voor andere fruit of groenten hebben tevens een verhoogde kans op een allergische reactie door banaan. Zelf ervaar ik bijvoorbeeld een sterke allergische reactie op bepaalde appels (waarschijnlijk door de periode waarin deze bomen bloeien en mijn hooikoorts allergie).

  Lees ook:  Roken en Eczeem. Verergert Rook Eczeem?

  Aan de andere kant zijn er vele mensen met eczeem, die geen enkel effect merken. Bij hen ontbreekt de gevoeligheid voor dit specifieke voedingsmiddel. De beste manier om te ontdekken hoe dit bij jou werkt, is het uitvoeren van een kleine proef.

  Door een aantal weken geen bananen te eten, kan worden beoordeeld of je huid hierdoor rustiger wordt. Wanneer er geen verergering ontstaat van je eczeem, is het zeker de moeite waard om regelmatig bananen te eten. Het levert je diverse vitaminen en mineralen op die essentieel zijn voor je algemene gezondheid.

  Het is wel van belang om hierbij op te merken dat de klachten ook pas een aantal dagen na het eten van banaan kunnen ontstaan. Het is dus belangrijk om echt een wat langere periode te kijken wat er gebeurd.

  Oorzaken voor de gevoeligheid voor bananen

  Bij sommige mensen leidt het eten van bananen tot een verergering van de eczeemklachten. In een banaan zitten verschillende stoffen, waar je als persoon gevoelig voor kunt zijn. Deze gevoeligheid leidt tot de toename van het eczeem. 

  De eerste boosdoener die kan zorgen voor deze gevoeligheid is suiker. Voor een grote groep mensen met eczeem zorgt teveel inname van suiker tot een toename van de klachten. Een banaan bevat gemiddeld per stuk maar liefst veertien gram van deze stof.

  Daarnaast kan het zo zijn dat er sprake is van een allergie voor bepaalde proteïne die bananen bevatten. Wanneer dit het geval is, zijn er ook vaak andere klachten zoals buikkrampen en diarree.

  Lees ook:  Voordelen van Vitamine C voor eczeem + practische tips!

  Banaan kan ook positief werken

  Banaan kan dus zorgen voor een toename van de eczeemklachten. Er is ook een groep mensen met eczeemklachten, die geen gevoeligheid voor banaan ervaren. Voor deze mensen is het zelfs aan te raden regelmatig banaan in je menu op te nemen. Banaan kan namelijk ook een positief effect hebben op eczeem.

  Deze fruitsoort bevat namelijk een hoog gehalte kalium. De kalium zorgt ervoor dat de ontstekingen in de huid ten gevolge van het eczeem verminderen. Andere voedingsstoffen die een hoog gehalte kalium bevatten, zijn bijvoorbeeld aardappelen en groenten. Ook zijn er voedingssupplementen verkrijgbaar, die in kalium kunnen voorzien.  

  Voedingsstoffen met positieve werking

  Niet alleen banaan kan de eczeemklachten beïnvloeden in positieve of negatieve zin. Er zijn een aantal voedingsmiddelen, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het verstandig is ze te eten wanneer je eczeemklachten hebt.

  Het gaat hierbij bijvoorbeeld om groene uien. Deze uien bevatten een erg hoog gehalte vitamine K. Het lichaam heeft deze vitamine nodig voor het aanmaken van een mooie elastische huid. Ook het gebruik van bonen en volkoren producten is aan te bevelen. Deze voedingsmiddelen hebben veel zink in zich.

  Zink heeft een ontstekingsremmende werking en de huid met eczeemklachten rustiger maken. Veel mensen met eczeem reageren ook op koemelk. Het drinken van geitenmelk vormt voor hen vaak een veilig alternatief. Deze heeft namelijk veel minder allergenen, waardoor er vrijwel nooit huidreacties ontstaan.

  Tip met de schil van de banaan

  Een droge, rode en jeukende huid, het hoort allemaal bij eczeem. Opmerkelijk is dat de schil van bananen een goed middel kunnen zijn voor die nare jeukklachten. De jeuk kan veroorzaakt worden door eczeem, maar ook bij psoriasis treedt dit effect vaak op.

  Lees ook:  Kan Manuka Honing Helpen bij Eczeem?

  Je kunt de binnenzijde van de schil van een banaan over de geïrriteerde of beschadigde huid wrijven om de jeuk te doen afnemen. Het is niet geheel duidelijk waardoor dit effect optreedt. Het is goed mogelijk dat het magnesium in de schil hierin een grote rol speelt. Een bananenschil is dus eenvoudig middel dat zeker de moeite waard is een keer te proberen wanneer je last hebt van de jeuk!

  Je voedingspatroon onderzoeken

  Eczeem kan je dagelijks leven enorm beïnvloeden. Slecht slapen door de jeuk, schaamte vanwege de rode plekken en veel pijnklachten, het komt allemaal voor. Er zijn veel reguliere en alternatieve middelen op de markt die mogelijk iets voor je kunnen betekenen.

  Opletten op je voedingspatroon, onderzoeken op welke voedingsmiddelen reageer ik heftig en welke leveren een positief effect op, het is zeker de moeite waard. Neem de tijd om te onderzoeken wat voor jou werkt! Je lichaam heeft soms enige tijd nodig om te laten zien hoe het ergens op reageert.